top of page

Een kijkje bij… de jeugd- en gezinscoach!

Kinderen opvoeden is leuk, maar niet altijd makkelijk. Iedere ouder heeft wel eens vragen of behoefte aan advies. Bij het CJG werken jeugd- en gezinscoaches.

Vandaag kijken we mee met jeugd- en gezinscoach René als hij langs gaat bij een gezin.

René gaat bij het gezin thuis op bezoek. Dit gezin bestaat uit een vader, moeder en twee kinderen. “De kinderen liggen al lekker op bed,” zegt moeder terwijl ze René een kopje koffie aanbiedt. René gaat op de bank zitten. Hij is benieuwd hoe het met het gezin gaat. “Goed. We hebben geoefend met het avondeten,” vertelt vader. De vorige keer heeft René meegegeten bij het gezin. De kinderen aten slecht en moesten daarom net zo lang aan tafel blijven zitten tot hun bord leeg was. Maar dat hielp niet. René en de ouders hebben samen een andere manier bedacht. Aan het begin van het avondeten zetten ze nu een kookwekker. Zodra de kookwekker afgaat, is de etenstijd voorbij en mogen de kinderen niet meer eten. “En, werkt het?” wil René weten. De ouders knikken. “Ze zijn nu zelfs sneller klaar met eten dan wij!” vertelt vader enthousiast.


René en de ouders praten nog wat door over het avondeten en alledaagse opvoedsituaties. Hoe ga je ermee om als je kind een bord kapot laat vallen? Wat kun je doen als het niet klikt met een nieuwe juf op school?


Tegen het einde van het gesprek vraagt René of er thuis nog dingen zijn die ze graag anders willen zien. Dat brengt het gesprek op het naar bed gaan. “Ze moeten om 8 uur in bed liggen,” vertelt moeder. “Maar om ze naar boven te krijgen, is een hele strijd. Ik vind het heel vervelend om iedere avond boos te moeten worden.” Dat begrijpt René wel. “Je kunt dit eens proberen: als ze niet luisteren en bijvoorbeeld pas om kwart over 8 in bed liggen, betekent dat dat ze de volgende dag een kwartier eerder naar bed moeten.” “Dus: wat ze de ene dag later gaan, moeten ze de andere dag inhalen?” vraagt vader. “Daar zit wel wat in,” zegt moeder. “Wees daarbij wel consequent,” zegt René. “Zorg dat je het dan ook echt doet.” De ouders knikken. “Anders geloven ze ons de volgende keer niet meer,” zegt vader.

 

“En als ze wel goed luisteren, kunnen we ze af en toe ook belonen,” zegt moeder. “Dat is een goed idee, zo merken ze dat luisteren ook leuk en fijn is,” zegt René. Vader heeft al een paar ideeën. “Dan mogen ze de volgende dag vijf minuutjes later naar bed. Of nog een extra spelletje op de Playstation.” René knikt. “Bijvoorbeeld!”

 

Na afloop van het gesprek plannen René en de ouders meteen een nieuwe afspraak in. In de tussentijd gaan de ouders de nieuwe aanpak bij het naar bed brengen proberen.

bottom of page