top of page
Casual Dim Sum-maaltijd

Fabels en feiten

Heb jij ook wel eens gehoord dat spinazie superkrachten geeft, of dat kauwgom 7 jaar in je buik blijft? Op deze pagina lees je of verhalen over eten en drinken echt waar of verzonnen zijn!

Fabels

      Het is niet erg als je je ontbijt overslaat

Fabel! Ontbijten is juist heel belangrijk. Door ’s ochtends wat te eten, zet je de motor in je lichaam aan. Heb je echt nergens trek in? Neem dan wat eten mee voor later in de ochtend. Als je helemaal niks eet, krijg je later op de dag veel trek. Vaak juist in ongezonde dingen.

      Je wordt dik van koolhydraten zoals aardappelen, pasta of rijst

Fabel! Als je te veel koolhydraten eet, kom je aan. Maar dat betekent niet dat koolhydraten slecht zijn. Koolhydraten zijn belangrijk voor je lichaam. Zonder koolhydraten kan je lichaam geen energie maken. Koolhydraten zitten vooral in graanproducten (zoals brood), aardappelen, rijst, groenten en fruit. Het maakt wel verschil of je witte of volkoren koolhydraten eet. In witte koolhydraten zitten veel minder voedingsstoffen. Volkoren producten, zoals zilvervliesrijst en volkoren pasta, zorgen ervoor dat je sneller vol zit en dus niet te veel eet.

      Light producten zijn gezond

Fabel! Vaak denken mensen dat als er ‘light’ op de verpakking staat, dat er weinig calorieën in zitten en het gezond is. Maar ‘light’ betekent eigenlijk alleen dat er vergeleken met een niet-light product 30% minder calorieën, vet of suiker in het product zit. Er kunnen dus nog steeds veel calorieën in zitten. Ook is het niet per se gezond. Denk bijvoorbeeld aan light chips, daar zitten weinig voedingsstoffen in en alsnog veel calorieën.

      Hoe donkerder het brood, hoe gezonder

Fabel! Meergranenbrood, bruin brood, boerenbrood, oerbrood… heel gezond toch? Helaas niet altijd. Vaak is het wit brood, wat donker is gemaakt zodat het gezond lijkt. Wit brood heeft maar weinig voedingsstoffen. Wil je een lekker en gezond broodje? Dan hoef je maar één soort te onthouden: volkoren! Volkoren staat altijd duidelijk op de verpakking.

Feiten

      Je krijgt meer trek in eten na een nacht met weinig slaap

Feit! Het is voor jongeren belangrijk om 8 tot 10 uur per nacht te slapen. Als je te weinig slaapt, raken je hormonen uit balans. Dat zorgt ervoor dat je meer trek krijgt, vooral in eten met veel calorieën. Weinig slaap zorgt er ook voor dat je minder goed voelt wanneer je vol zit. Daardoor heb je meer trek en wil je meer eten.

      Kraanwater is top!

Feit! Kraanwater…

  • heeft geen calorieën

  • is gratis

  • is goed voor het milieu

  • is makkelijk mee te nemen

  • kan je overal krijgen

  • is extra lekker met munt, een stukje gember, een schijfje citroen of ander fruit

      Diëten om snel af te vallen zijn ongezond

Feit! Bij de meeste diëten mag je maar weinig voedingsmiddelen eten, waardoor je niet alle voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt. Het dieet is vaak moeilijk vol te houden. Als je weer stopt met het dieet, kom je vaak snel weer aan. Het is beter om te kijken naar wat je in je leefstijl kan veranderen, in kleine stapjes. Zo houd je het langer vol. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een stuk fruit eten in de middag in plaats van koekjes. Als dat lukt en je het goed kunt volhouden, kan je kijken naar wat je nog meer wilt veranderen. Een gezonde leefstijl is meer dan alleen gezond eten en drinken. Ook bewegen en genoeg slapen zijn belangrijk.

      In een glas vruchtensap zit net zo veel suiker als in een glas frisdrank

Feit! In een glas vruchtensap zitten wel meer vezels. Vezels helpen je lichaam om eten te verwerken en zorgen voor een vol gevoel. In een glas vers geperst sinaasappelsap zit bijvoorbeeld ook vitamine C. Maar het is beter om een sinaasappel te eten dan om een glas sinaasappelsap te drinken. In een glas sinaasappelsap gaan al snel 3 sinaasappels. Dan krijg je veel meer suiker binnen dan als je 1 sinaasappel eet. In een hele sinaasappel zitten ook meer vezels dan in alleen sap. Voor drinken is kraanwater de beste keuze. Je kunt wat fruit of munt in je water doen voor een lekker smaakje.

bottom of page