top of page
gemeenschaps tuin

Duurzaam eten

Het maken en gebruiken van voedingsmiddelen vraagt veel van de wereld. Hoe kan je duurzamer eten?

Eet niet meer dan je nodig hebt

Eet niet meer dan je nodig hebt en verspil geen eten. Let op dat je niet te veel eten koopt. Heb je toch iets over? Vries restjes dan in voor een volgende keer of maak met de restjes een lekker recept.

​

Kies voor onbewerkte producten

Eet en drink minder zoete dranken, snoep, koek en snacks. Je lichaam heeft deze producten niet nodig en het maken ervan is belastend voor het milieu. Dat komt doordat er veel bewerking in een fabriek nodig is om zulke voedingsmiddelen te maken. Kies voor onbewerkte of weinig bewerkte producten zoals groente, fruit en peulvruchten.

​

Eet minder vaak vlees en zuivel

Vlees en zuivel zijn belastend voor het milieu, vooral rundvlees en kaas. Vervang vlees door peulvruchten, noten en vis. Kies voor duurzame vis met een MSC of ASC keurmerk. De viswijzer is een handige website om te checken welke vis duurzaam is en welke niet. Rundvlees vervangen door kip is ook een duurzame keuze. Kies dan wel voor kip met een keurmerk voor dierenwelzijn.

 

Eet niet meer zuivel dan je nodig hebt. Kies het liefst voor vloeibare zuivel, zoals melk of yoghurt in plaats van kaas.

​

Eet met de seizoenen mee

Kies voor groente en fruit uit het seizoen. Kies voor biologische groente en fruit of let op het keurmerk ‘On the way to Planet Proof’.

​

In het overzicht hiernaast vind je welke groente- en fruitsoorten je het hele jaar door duurzaam kan eten.

​

Drink vooral kraanwater en thee

Kraanwater is het meest duurzaam. Thee staat op de tweede plek en daarna koffie. Alcohol, frisdrank en vruchtensappen hebben een hoge milieubelasting.

​

Let op keurmerken

Kies voor producten met keurmerken voor dierenwelzijn, eerlijke handel, natuur, milieu en herkomst.

Groente en fruit

Deze groentesoorten kan je het hele jaar duurzaam eten:

  • Bleekselderij

  • Bloemkool

  • Broccoli

  • IJsbergsla

  • Koolrabi

  • Prei

  • Radijs

  • Rode biet

  • Rode kool

  • Spitskool

  • Spruiten

  • Tomaat

  • Ui

  • Wortelen

  • Witlof

  • Witte kool

 

Deze fruitsoorten kan je het hele jaar duurzaam eten:

  • Ananas

  • Appel

  • Banaan

  • Druif

  • Granaatappel

  • Grapefruit

  • Mandarijn

  • Meloen

  • Nectarine

  • Peer

  • Pruim

  • Sinaasappel

bottom of page