
Vegetarisch of veganistisch eten
Je kunt ervoor kiezen om vegetarisch of veganistisch te eten. Bijvoorbeeld voor je gezondheid, voor dierenwelzijn of voor het milieu.
Gezond
Minder vlees en zuivel eten (en daardoor meer volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en plantaardige vleesvervangers eten) zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten.
In vlees zitten belangrijke voedingsstoffen: eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Die voedingsstoffen kan je ook uit andere producten halen. Bijvoorbeeld uit ei, peulvruchten, sojaproducten, noten, pitten, groenten, zuivel, brood en andere graanproducten. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Voor veganisten is het daarom goed om vitamine B12 supplementen te slikken.
​
Duurzaam
Minder vlees en dierlijke producten eten is goed voor het milieu. Dierlijke producten belasten het milieu namelijk meer dan plantaardige producten. Dat geldt het meest voor vlees. Lees meer over duurzaam eten.
​
Meer lezen
Op de website van het Voedingscentrum vind je meer informatie en handige tips over vegetarisch en veganistisch eten.
Wat is het verschil?
Vegetarisch eten
Vegetariërs eten geen vlees, maar wel zuivel en ei. Sommige vegetariërs eten wel vis. Dat noem je pescotariër.
​
Veganistisch eten
Veganisten eten en drinken helemaal geen dierlijke producten. Dus ook geen melk of eieren.
Flexitarisch eten
Mensen die op sommige dagen geen vlees eten, noem je flexitariërs.