Somber voelen
Voel je je somber? Je bent niet alleen. Iedereen voelt zich wel eens somber. Dat is helemaal niet gek of raar. Wat kun je doen als je je somber voelt? En wanneer heb je een depressie? Dat lees je op deze pagina.
Heb je nu hulp nodig?
Bel de huisarts tijdens kantooruren, bel 112 buiten kantooruren.
Bel 0800 – 0113 bij zelfdodingsgedachten.
Veel kinderen en jongeren denken dat ze alleen zijn in de zorgen en struggles die ze ervaren. Niets is minder waar! In Nederland komt het vaak voor dat een kind of jongere even met zichzelf in de knel zit. Dat is niet iets om je voor te schamen. Vaak komen jongeren er zelf ook weer uit, met hulp van hun ouders of van hun vrienden.
​
Ongeveer 20% van de jongeren in Nederland heeft last van sombere en depressieve gevoelens, zo blijkt uit onderzoek. Bij bijna 5% van deze jongeren is het geen dip, maar een depressie. Meer meisjes dan jongens hebben er last van. Hieronder vind je informatie en tips. Als het niet lukt om zelf uit de knel te komen kun je hulp zoeken op verschillende manieren en op verschillende plekken. Op deze pagina vind je hier meer informatie over.
Depressie, wat is dat?
Als je een depressie hebt, voel je je somber en heb je nergens zin in. Ook niet in dingen die je normaal wel leuk vindt. Misschien ben je snel boos en geïrriteerd. Of je stemming wisselt steeds: de ene keer ben je vrolijk, dan ineens weer verdrietig of kwaad. Als je dit twee weken lang bijna de hele dag hebt, kan je een depressie hebben.
Welke klachten heb je als je depressief bent?
Je hebt een aantal van deze klachten:
-
Je voelt je vaak somber.
-
Je bent snel boos.
-
Je stemming verandert snel (je bent opeens boos, verdrietig, vrolijk).
-
Je eet anders. Je eet heel veel of juist heel weinig, waardoor je veel aankomt of juist veel afvalt.
-
Je voelt je vaak moe.
-
Je vindt dat je niks waard bent, je hebt een leeg gevoel.
-
Je voelt je vaak schuldig, eenzaam of slecht.
-
Je slaapt meer dan normaal, of juist veel minder.
-
Je kan je slecht concentreren.
-
Je hebt hoofdpijn, buikpijn.
-
Je hebt geen zin in leuke dingen doen, liever blijf je thuis.
-
Je denkt eraan hoe het is om niet meer te leven.
Door deze klachten kan je jouw normale dingen niet meer doen: op school, op je werk en in je vrije tijd.
​
Depressie komt veel voor. Het kan goed worden behandeld. Vraag daarom hulp en blijf er niet te lang zelf mee rondlopen. Het is niet iets om je voor te schamen of om je schuldig over te voelen. Op deze pagina kan je meer vinden over hulp die je kan vinden.
Testje?
Wil je graag meer weten over hoe het bij jou zit? Op Depressie.nl vind je een zelftest. De test kan niet bepalen of je een depressie hebt, dat kan alleen een arts doen. De test kan je wel verder helpen.
Meer info
Op Thuisarts.nl vind je meer informatie over een depressie, bijvoorbeeld over hoe een depressie ontstaat en of een depressie over kan gaan. Ook op Gripopjedip.nl en Iedereenisanders.nl kan je veel info vinden.
Met de online hulpprogramma’s van Gezondeboel kan je in je eigen tempo en tijd werken aan onderwerpen waar jij mee zit. Je kunt bijvoorbeeld denken aan eenzaamheid, faalangst en somberheid. Er is een groot aanbod zelfhulpprogramma’s ontwikkeld door psychologen in samenwerking met experts en ervaringsdeskundigen. Dit zelfhulpprogramma is gratis en niemand kan in jouw omgeving kijken. Je krijgt via filmpjes uitleg over hoe somberheid werkt en hoe je je wat minder somber kan voelen. Omdat het alleen voor jouzelf is, maak je een account aan. Dan kan je later weer inloggen als je verder wilt gaan met de zelfhulp.
Tips om je beter te voelen
Het is belangrijk dat de mensen om je heen weten hoe je je voelt. Zij kunnen je namelijk helpen om je beter te voelen. Je hoeft het dan niet allemaal zelf te doen en je voelt je niet zo alleen. Dat lucht op.
​
-
Probeer je ouders, broer, zus, een vriend, vriendin, of je mentor op school te vertellen wat er met je is. Bedenk wie je vertrouwt en met wie je zou willen praten. Kies een goed moment en vertel je verhaal.
-
Of maak een afspraak met je huisarts als je liever eerst met een onbekende iemand wilt praten.
-
Je kunt ook anoniem bellen of chatten, bijvoorbeeld met de Kindertelefoon. Dat is gratis.
-
Of kijk eens op Gripopjedip.nl, daar kan je (gratis en anoniem) praten met een dipdeskundige. Ook kun je er een groepscursus volgen.
-
Je mag ook altijd bellen naar de advieslijn van jeugd- en gezinscoaches van het CJG. Hier vind je wanneer de advieslijn bereikbaar is.
Meer tips
-
Bewegen of sporten zorgt ervoor dat je je beter voelt. Ga bijvoorbeeld hardlopen of naar de sportschool.
-
Drink geen alcohol, gebruik geen XTC, blow niet, en neem geen andere drugs. Dit is belangrijk voor je herstel. Alcohol en drugs kunnen je klachten erger maken.
-
Probeer je niet schuldig te voelen, somberheid en depressie komen heel veel voor.
-
Verwacht niet te veel van jezelf, bijvoorbeeld dat je snel beter moet worden.
-
Probeer regelmaat in je leven te houden. Ga op vaste (normale) tijden naar bed, sta op tijd op en eet ook op vaste tijden. Ga elke dag naar buiten. Buitenlucht en bewegen geven je een beter gevoel.
-
Blijf niet ziek thuis. Je gaat je dan vaak alleen maar slechter voelen. Is het moeilijk om naar school of je opleiding te gaan? Praat daar dan over met je mentor en (als je die hebt) met je behandelaar.
-
Bedenk dingen die je oké vond om te doen. Maak er een lijstje van. Kies elke dag iets van het lijstje en ga dat doen.
-
Probeer het piekeren te stoppen. Dat kan bijvoorbeeld met ontspanningsoefeningen.
-
Probeer in contact te blijven of te komen met anderen. Dat kan ook via internet. Misschien vind je dat makkelijker. In Capelle kan je ook naar Join Us. Join Us is voor jongeren van 12 t/m 25 jaar die graag meer sociaal contact willen, maar dit soms lastig vinden. Om de week op vrijdag is er een gezellige avond. Je bent van harte welkom en mag helemaal zijn wie je bent. Ook in andere gemeenten zijn er Join Us-groepen. Op de website kan je zien of er één bij jou in de buurt is.
LHBTIQA+
Val je op jongens? Op meisjes? Op allebei? Of twijfel je over wie of wat je bent? Dat is allemaal heel normaal. Maar het kan je wel verwarren. En je kunt je rot voelen als je het idee hebt dat je anders bent. Depressieve gevoelens komen vaak voor bij jongeren, maar nog vaker bij jongeren die homo, lesbisch, bi, queer of transgender zijn.
​
Als je je anders voelt kan dat je somber, onzeker of angstig maken. Je kunt je eenzaam voelen. Je kunt te maken krijgen met discriminatie. Maar weet je, iederéén is anders. Op heel veel verschillende manieren. En dat is oké, je mag zijn wie je wilt zijn. Wie je bent hangt af van meerdere dingen.
​
Er zijn heel veel jongeren die hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Zij hebben ook allerlei vragen en twijfels gehad, en zijn nu gewoon blij met wie ze zijn. Ben je benieuwd naar hoe zij zijn omgegaan met hun vragen en identiteit? Bekijk hun filmpjes en verhalen op iedereenisanders.nl/verhalen.
Meer informatie
Op de website iedereenisanders.nl kan je nog veel meer info en tips vinden over seksuele oriëntatie en gender. Ook lees je er hoe je andere LHBTIQA+ jongeren kunt ontmoeten, waar je naartoe kan als je erover wilt praten (en hoe je dat aanpakt), en vind je er lijstjes met interessante series, films, documentaires, boeken en vlogs.
Meer info
Hier vind je verschillende websites waar je informatie en hulp kan vinden voor allerlei problemen. Je kan meer info vinden over gezondheid, gevoelens, problemen thuis en veel meer. De websites geven je betrouwbare informatie en tips.
Als je direct met iemand wilt praten over je problemen, dan staan er ook websites waar je meteen met iemand contact kan opnemen.
Als je heel erg somber bent en aan zelfdoding denkt, bel dan direct naar 113 of ga naar 113.nl. Je staat er niet alleen voor, er is altijd hulp beschikbaar.
Direct contact
Samen-veilig.nl
Ernstige problemen thuis