top of page
vrouwelijke zwemmers

Fabels en feiten

Heb jij ook wel eens gehoord dat springen slecht is voor je knieën, of dat je van zwemmen brede schouders krijgt? Op deze pagina lees je of verhalen over bewegen echt waar of verzonnen zijn!

Fabels

      Bewegen is alleen goed voor je gewicht

Fabel! Bewegen heeft veel meer voordelen. Bijvoorbeeld:

  • Het geeft je energie

  • Het verbetert je humeur

  • Je kunt erdoor ontspannen

  • Je zit beter in je vel

      Je hoeft niet elke dag te bewegen

Fabel! Het is belangrijk om elke dag minimaal een uur te bewegen. Bijvoorbeeld fietsen, traplopen of wandelen. Het hoeft geen uur achter elkaar te zijn, het gaat erom dat je in totaal een uur beweegt. Het is ook belangrijk om minimaal drie keer per week ‘spier- en bot versterkende activiteiten’ te doen. Denk aan gymles, voetballen op een plein in de buurt, dansen of een andere sport. En natuurlijk mag je ook af en toe lekker op de bank hangen!

      Als je weinig beweegt, houd je energie over voor andere dingen

Fabel! Het klinkt misschien niet logisch, maar als je weinig beweegt krijg je juist minder energie. Je voelt je sneller moe. Door te sporten en bewegen krijg je energie en zit je beter in je vel.

      Als je weinig geld hebt, kan je niet sporten

Fabel! Er zijn veel manieren om te sporten. Het hoeft geen geld te kosten. Ga bijvoorbeeld voetballen op een veldje vlakbij, ga hardlopen, dans met je vrienden op muziek… Op YouTube zijn ook veel gratis workouts te vinden die je thuis kunt doen.

 

Zou je graag een betaalde sport willen doen, maar is er geen geld voor? In Capelle aan den IJssel is er het ‘Jeugdfonds Sport & Cultuur’. Lees hier meer.

      Als ik een uur sport, kan ik de rest van de dag stilzitten

Fabel! Veel zitten is juist niet goed voor je. Sporten is goed, maar blijf ook de rest van de dag bewegen. Neem bijvoorbeeld de fiets naar school, neem de trap of ga een potje tafeltennissen in de pauze.

Feiten

      Sporten en bewegen helpt tegen stress

Feit! Soms heb je last van stress, bijvoorbeeld door een toetsweek op school. Bewegen of sporten helpt om je minder gestrest te voelen. Door het sporten maak je ‘feel good’ stofjes aan in je lichaam. Dat gebeurt na ongeveer een half uur. De stofjes geven je een blij gevoel en zorgen voor minder stress.

      Dansen telt ook als sport

Feit! Samen dansen is niet alleen heel gezellig, het is ook goed voor je. Daarom is dansen ook heel goed als sport!

      Als je meer beweegt, slaap je beter

Feit! Als je overdag genoeg beweegt of sport, val je sneller in slaap. Je slaapt ook dieper.

      Sporten hoeft niet in de sportschool

Feit! Je kunt sporten in de sportschool als je dat leuk vindt, maar er zijn heel veel verschillende soorten sport. Vind je het leuk om buiten te sporten of bijvoorbeeld op muziek? Alleen of met vrienden? Er is altijd een sport die bij je past. Tip: lees onze sport- en beweegideeën of doe de sportwijzer om te kijken welke sport bij je past.

bottom of page