top of page
Onder het dekbed

Fabels en feiten

Heb jij ook wel eens gehoord dat je van kaas eten rare dromen krijgt, of dat je acht uur per nacht moet slapen? Op deze pagina lees je of verhalen over slapen echt waar of verzonnen zijn!

Fabels

      Uitslapen in het weekend helpt om slaaptekort in te halen

Fabel! Je kan slaap niet inhalen. Een keer uitgaan en laat gaan slapen hoort er natuurlijk bij, maar probeer zo veel als kan in je ritme te blijven. Dat betekent dat je elke dag ongeveer op dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat.

​

      Als je meer dan 8 uur per nacht slaapt, is het goed

Fabel! Hoe goed je slaapt, is net zo belangrijk als hoe lang je slaapt. Als je 6 uur achter elkaar hebt doorgeslapen, is dat gezonder dan 9 uur in bed liggen en steeds tussendoor wakker worden. Als je twee uur voordat je gaat slapen niet meer op beeldschermen kijkt, helpt dat om onrustig slapen te voorkomen.

Feiten

      Je krijgt meer trek in eten na een nacht met weinig slaap

Feit! Het is voor jongeren belangrijk om 8 tot 10 uur per nacht te slapen. Als je te weinig slaapt, raken je hormonen uit balans. Dat zorgt ervoor dat je meer trek krijgt, vooral in eten met veel calorieën. Weinig slaap zorgt er ook voor dat je minder goed voelt wanneer je vol zit. Daardoor heb je meer trek en wil je meer eten.

​

      Door blauw licht van je smartphone is het lastiger om in slaap te vallen

Feit! In smartphones, tablets, laptops en televisies zit blauw licht. Dat blauwe licht zorgt ervoor dat je later moe wordt. Val je vaak pas laat in slaap? Of heb je ’s ochtends veel moeite om wakker te worden? Probeer dan eens om twee uur voordat je wil gaan slapen, geen of weinig apparaten met blauw licht te gebruiken. Dan word je eerder moe en val je ook sneller in slaap.

​

      Tijdens je slaap groeit en herstelt je lichaam

Feit! Je hersenen maken het groeihormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat je kunt groeien en dat je lichaam nieuwe cellen aanmaakt. Het zorgt er ook voor dat oude of kapotte cellen worden vervangen door nieuwe. Als je slaapt, maken je hersenen extra veel groeihormonen aan. Daardoor kan je lichaam extra goed groeien. Maar ook herstellen. Bijvoorbeeld als je flinke spierpijn hebt!

​

      ’s Nachts doorleren voor een toets is geen goed idee

Feit! Tijdens je slaap zorgen je hersenen ervoor dat je dingen onthoudt die je hebt geleerd. Je kunt dat vergelijken met het overzetten van bestanden naar je laptop. Als je te snel stopt, is er maar een deel opgeslagen. Zo werkt het ook met te kort slapen. Als je te kort slaapt, hebben je hersenen nog niet alles opgeslagen. Als je te weinig hebt geslapen, kan je de volgende dag ook minder goed dingen leren en onthouden. ’s Nachts doorleren voor een toets is dus geen goed idee! 

bottom of page