top of page
Psychotherapie Sessie

Waar kan je hulp vinden?

Jongeren die zich rot voelen, zijn vaak bang dat anderen denken dat ze ‘gek’ zijn. Het helpt misschien als je weet dat je echt niet de enige bent. Veel jongeren vinden het lastig om met hun gevoelens om te gaan. En het is echt mogelijk om je weer beter te gaan voelen. Als je niet lekker in je vel zit, of je maakt je zorgen om iemand anders, waar kan je dan naartoe? Er zijn veel verschillende mogelijkheden, online en in real life.

Blijf er vooral niet mee rondlopen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Als je niemand weet, zoek dan hulp via je mentor of je huisarts. Bij jou in de buurt zijn er verschillende personen en hulpverleners naar wie je toe kunt gaan. Ook zijn er online allerlei websites, chats en telefoonnummers waar je anoniem kunt praten met een vrijwilliger of een professional over de zorgen en gedachten die je hebt. Dat kan voor één keer, maar ook voor langere tijd. Als je liever met andere jongeren in gesprek gaat, zijn er forums en chatrooms waar je met andere jongeren in contact kunt komen. Daar kan je samen met leeftijdsgenoten praten over de dingen waar je mee zit. En er zijn zelfhulpprogramma’s die je zelf online kunt volgen.
 

Dus: je hoeft het niet alleen te doen. Hieronder hebben we wat mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Bellen, mailen of chatten

Anoniem je verhaal vertellen

De Kindertelefoon

Met De Kindertelefoon kan je over alles praten. De Kindertelefoon is voor kinderen van 8 tot 18 jaar.

Je mag elke dag bellen van  11:00 tot 21:00 uur op 0800-0432. Bellen is gratis en anoniem. Wat je vertelt blijft altijd tussen jou en één van de getrainde vrijwilligers van De Kindertelefoon. Wil je liever chatten? Dat kan ook. Op de website vind je een chat (8 tot 18 jaar) en een speciale jongerenchat (12 tot 18 jaar). Of praat met andere jongeren op het forum. Hier kunnen jongeren tussen 12 en 18 jaar ervaringen uitwisselen met leeftijdsgenoten.

Of je nu een vraag hebt over school, als je ouders gaan scheiden of als je verliefd bent, je kunt er over van alles praten.

JouwGGD: platform voor jongeren

Op JouwGGD.nl kan je over veel onderwerpen informatie vinden. Bijvoorbeeld over seks en relaties, school en toekomst, drank en drugs en familie en vrienden. Zit je niet lekker in je vel? Vind je het spannend om erover te praten? Je kunt er gratis en anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige of jeugdarts. Geen vraag is te gek. De chat is doordeweeks open van 14:00 tot 22:00 uur en in het weekend van 18:00 tot 20:00 uur.

Genderpraatjes

Op de site van Genderpraatjes.nl kan je chatten, bellen en mailen over al je vragen rondom gender en genderidentiteit. Medewerkers van deze hulplijn kunnen je helpen als je vastloopt bij het zoeken naar informatie.

113 Zelfmoordpreventie

Als je aan zelfdoding denkt, kan je anoniem bellen of chatten met 113 Zelfmoordpreventie:
 www.113.nl of 0800-0113.

De hulplijn van MIND Korrelatie

MIND Korrelatie is een hulplijn voor iedereen die te maken heeft met mentale problemen. Er zijn professionele hulpverleners die hulp en advies geven. Dit is gratis en anoniem, iedere werkdag van 9:00 uur tot 21:00 uur. Je kunt zelf kiezen op welke manier: bellen, chatten, WhatsApp of e-mail.

Dipdeskundige

Als je niet lekker in je vel zit, kan je mailen met een dipdeskundige van Gripopjedip.nl. Dipdeskundigen zijn professionals die weten hoe ze jongeren het beste kunnen helpen. Het zijn psychologen en orthopedagogen die helpen voorkomen dat je lang in een dip blijft zitten of een depressie krijgt. Wil je weten wie de dipdeskundigen zijn en of ze jou kunnen helpen? Op de website van Grip op je dip stellen ze zich voor en vertellen ze wat ze doen.

PratenOnline

PratenOnline.nl is een website voor jongeren tussen 12 en 24 jaar die zich down of gespannen voelen. Je kunt hier zelf vier (of minder) chatgesprekken inplannen met een therapeut, gratis en anoniem. 

Er is ook een speciale omgeving voor LHBT+ jongeren (tussen 16 en 27 jaar) die last hebben van zelfdodingsgedachten. Als je je hierin herkent dan kan je je aanmelden voor een online behandeling en onderzoek van acht chatsessies met een vaste therapeut.

Als je direct iemand wilt spreken kan je contact opnemen met de crisislijn van 113 Zelfmoordpreventie: www.113.nl of 0800-0113.

Apps en online hulpprogramma's

Zelf aan de slag

Online cursus | Grip op je dip

Gripopjedip.nl is een website voor jongeren tussen 16 en 25 jaar die last hebben van somberheid. Als je tips wilt uitwisselen en anoniem in contact wil komen met jongeren die ook een dip hebben, kan je een online cursus volgen. Het is een praktische cursus (geen therapie) onder begeleiding van een deskundige. In de cursus leer je samen met zes tot acht andere jongeren in een aantal chatsessies meer grip krijgen op jezelf, op je gevoel en op de dingen die om je heen gebeuren. De cursus is gratis, besloten en anoniem.

Online trainingen | Snel beter in je vel

De website snelbeterinjevel.nl biedt drie online trainingen aan om zelfstandig te werken aan slaap-, pieker- of stressklachten. Een training bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om je klachten te verminderen. Nadat je een gratis account hebt aangemaakt kan je meteen aan de slag.

Stemmingsdagboek Daylio

Met de app Daylio kan je heel makkelijk een dagboek bijhouden over hoe je je voelt. De app helpt je om duidelijk te krijgen bij welke activiteiten je je goed of minder goed voelt. Met emoticons en icoontjes kan je elke dag invullen hoe je je voelt (‘meh’, bijvoorbeeld) en welke activiteiten je hebt gedaan (zoals gamen, vrienden, sporten, shoppen, op tijd slapen of gezond eten). De app koppelt je stemmingen en activiteiten aan elkaar en brengt die overzichtelijk in beeld, bijvoorbeeld in statistiekjes. Je kunt de app downloaden in de App Store of met Google Play.

Therapieland

Met de online hulpprogramma’s van Therapieland kan je in je eigen tempo en tijd werken aan onderwerpen waar jij mee zit. Je kunt bijvoorbeeld denken aan eenzaamheid, faalangst en somberheid. Er is een groot aanbod zelfhulpprogramma’s ontwikkeld door psychologen in samenwerking met experts en ervaringsdeskundigen. Dit zelfhulpprogramma is gratis en niemand kan in jouw omgeving kijken. Je krijgt via filmpjes uitleg over hoe somberheid werkt en hoe je je wat minder somber kan voelen. Omdat het alleen voor jouzelf is, maak je een account aan. Dan kan je later weer inloggen als je verder wilt gaan met de zelfhulp. Via deze pagina kom je bij Therapieland.

Boost My Mood-app

Boost My Mood is een app voor jongeren vanaf 16 jaar die zich somber of gestrest voelen. De app is samen met jongeren en hulpverleners ontwikkeld. Met deze app kan je zelf aan de slag om je stemming te verbeteren en problemen met stress, slapen en piekeren te verminderen. In de app staan oefeningen, tips en verhalen van andere jongeren die je kunnen helpen om je beter te voelen. Je kunt de app op je telefoon downloaden in de App Store.

Therapie seizoen

Hulp van het CJG

Praten met een jeugd- en gezinspsycholoog

Bij het CJG in Capelle werken jeugd- en gezinspsychologen. Zij kunnen je helpen als je bijvoorbeeld last hebt van sombere gedachten, een depressie, een negatief zelfbeeld of als je iets heftigs hebt meegemaakt. Wil je eens praten met een jeugd- en gezinspsycholoog? Vul dan het contactformulier in op deze pagina. Praten met een jeugd- en gezinspsycholoog is gratis. 

Op deze pagina lees je meer over wat het CJG voor jongeren doet.

Op school

Op het Eye college, Comenius College en Accent Praktijkonderwijs in Capelle zijn jeugd- en gezinscoaches en jeugdverpleegkundigen van het CJG te vinden. Ze zijn op vaste tijden op school aanwezig en je kunt bij hen terecht met je vragen, bijvoorbeeld tijdens inloopmomenten.

Trainingen

Bij het CJG kan je ook gratis trainingen volgen. Samen met andere jongeren krijg je dan handige tips of informatie. Bijvoorbeeld over hoe je meer zelfvertrouwen krijgt en hoe je beter voor jezelf kunt opkomen. Bekijk hier onze trainingen.

handen vasthouden

Hulp bij jou in de buurt

Wil je graag met iemand praten in je eigen omgeving? Dat kan. Er zijn verschillende mensen die je verder kunnen helpen:
 

  • Je eigen huisarts

  • De zorgcoördinator of vertrouwenspersoon bij jou op school

  • De schoolmaatschappelijk werker van jouw school

  • De jeugdverpleegkundige of jeugdarts van jouw school

  • Een buurtwerker of jongerenwerker bij jou in de buurt
     

In Capelle aan den IJssel zijn er jongerencoaches en jongerenwerkers van Welzijn Capelle. Zij zijn er om naar jou te luisteren. Je kunt ze vinden in de buurt, op middelbare scholen, in de jongerenvoorzieningen en op de straten van Capelle. Je kunt bij de jongerencoaches en jongerenwerkers terecht als je informatie, advies of hulp wil. In deze folder lees je meer.

Jongerenvoorzieningen

Jongerenvoorzieningen zijn plekken waar je met andere jongeren samenkomt. Je kunt er een jongerencoach vinden, maar bijvoorbeeld ook workshops volgen, sporten of muziek maken. De jongerenvoorzieningen van Capelle vind je hier:
 

  • Jongerenvoorziening ’t Pleintje (Bongerd 14, Schenkel)

  • Studio Fasco (Fascinatio Boulevard 466)

  • De Knik (Reviusrondeel 165)

  • Pop- en cultuurpodium CAPSLOC (Pelikaanweg 3, Middelwatering)

  • Knop Op (Cornelis de Houtmanstraat 45)

bottom of page