De '22 weken prik' tegen kinkhoest
Tijdens je zwangerschap kan je een inenting tegen kinkhoest halen bij het CJG. Hierdoor is je baby meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. De inenting wordt gegeven vanaf de 22e week van de zwangerschap en heet daarom de ’22 weken prik’.
Wat is kinkhoest?
Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het wordt ook wel de ‘100 dagen hoest’ genoemd. De ziekte is gevaarlijk voor baby’s. Ze kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Om baby’s meteen te beschermen na de geboorte, en niet pas vanaf de eerste inenting, krijgen zwangere vrouwen de mogelijkheid om zich tijdens de zwangerschap te laten inenten tegen kinkhoest.
​
Combinatie inenting
De 22 weken prik is een ‘combinatie inenting’ voor difterie, kinkhoest en tetanus (DKT). De inenting beschermt dus ook tegen difterie en tetanus. Er bestaat geen losse inenting tegen kinkhoest.
​
Is de inenting veilig?
De 22 weken prik is veilig voor de moeder en voor de baby. Als je de inenting hebt gekregen, maakt je lichaam antistoffen aan. Die antistoffen gaan via de placenta naar de baby. Zo ben je zelf beschermd en is je baby vanaf de geboorte beschermd tegen de ziekte. Je kunt wel bijwerkingen krijgen, zoals bij alle inentingen. Bijvoorbeeld slaperigheid, hoofdpijn of pijn op de plek waar je bent geprikt.
​
Meer informatie over de 22 weken prik
Meer informatie over deze inenting kun je vinden op www.22wekenprik.nl.
Op de website van het RIVM kan je de informatiefolder over de 22 weken prik downloaden. De folder is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Arabisch, Turks en Pools.
​
Aanmelden voor de 22 weken prik
Ben je zwanger en wil je de 22 weken prik graag krijgen? En woon je in gemeente Capelle aan den IJssel? Dan kun je je hiervoor aanmelden via ons ouderportaal. Klik hier om naar het ouderportaal te gaan. Kies voor het aanmeldformulier ’22 weken prik’. Er zal dan contact met je worden opgenomen voor het maken van een afspraak.
​
Om in het ouderportaal in te kunnen loggen, heb je een DigiD nodig. Heb je geen DigiD? Dan kun je je ook aanmelden via telefoonnummer 010 24 23 200 of door een e-mail te sturen naar afsprakenlijnjgz@cjgcapelle.nl.
​
Zwangerschapshuisbezoek
Een zwangerschap is een spannende tijd. Alleen al door de hormonen word je heen en weer geslingerd tussen blijdschap en onzekerheid. Je hebt wel honderd kleine en grote vragen zoals: ‘Hoe blijf ik gezond tijdens de zwangerschap?’ ‘Waar moet ik op letten als ik babyspullen koop?’ ‘Zijn we wel goed voorbereid?’
​
Het is helemaal niet gek als je onzeker bent of hulp nodig hebt. Voor al je vragen kun je terecht bij het CJG. Wij helpen je graag voorbereiden op de komst van je baby, zodat je straks vol vertrouwen kan genieten. Vaak helpt het om even met iemand te praten over je situatie. Dat kan tijdens het zwangerschapshuisbezoek. Wil je liever bellen, mailen of bij het CJG langskomen? Dat kan natuurlijk ook. Lees meer over het zwangerschapshuisbezoek.
Vragen?
Jolanda is contactpersoon geboortezorg bij het CJG.
Zij vertelt je graag over de mogelijkheden van het CJG en heeft contact met alle samenwerkingspartners in de geboortezorg.
Heb je vragen of wil je weten wat het CJG voor jou kan betekenen?