top of page

Wat voor kleding kun je je baby aandoen bij welke temperatuur?

Wat trek je je baby aan bij welke temperatuur? Lees deze tips van 24Baby.

Leeftijd

De leeftijd van je baby heeft invloed op wat je hem of haar aantrekt. Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet warm houden. Ook de overgang van mama’s warme buik naar de buitenwereld is groot, vooral in de winter. De eerste weken is het daarom extra belangrijk om je baby goed warm te houden, bijvoorbeeld met een mutsje en verschillende laagjes kleding. Een kruik kan ook een handig hulpmiddel zijn om het bedje, de kinderwagen of de babykleertjes te verwarmen.


Zorg dat je de juiste maat babykleding hebt. Bij een te grote romper of te grote kleertjes kan er veel warmte ontsnappen. Als je uitgaat van de gemiddelde lengte bij de geboorte past maat 50 een pasgeboren baby meestal het best.


Over het algemeen kan je je baby het volgende aantrekken: een luier, rompertje, broekje en truitje of een onesie, sokjes en in de eerste weken dus een mutsje. Een trappelzakset (rompertje met sokjes) kan ook fijn zijn als je last hebt van sokjes die telkens verdwijnen.


Dag en nacht

In de avond koelt het af. En je baby ligt ‘s nachts stil, terwijl hij of zij overdag actief is en daardoor warmer blijft. Ook is het in de woonkamer overdag warmer dan ’s nachts in de slaapkamer. Tussen 16°C en 18°C is een goede temperatuur voor de babykamer. Met uitzondering van de kraamweek: dan mag het ’s nachts iets warmer zijn in de kamer, zo’n 19°C.


Je kunt je baby ’s nachts een pyjama aantrekken. Je kunt je kind ook in zijn of haar gewone kleertjes laten slapen, wat je hem of haar die dag hebt aangetrokken, aangepast op de temperatuur buiten. Daarnaast gebruik je een goed passende babyslaapzak of een laken en dekentje (goed instoppen!). Waarschijnlijk heeft je baby het dan precies goed.


Houd wel altijd de combinatie van kleertjes, het beddengoed en de temperatuur van de kamer in de gaten. Is het hoogzomer en 30 graden, dan kan alleen een lakentje (naast luchtige kleertjes) genoeg zijn. Als de voetjes van je baby aangenaam aanvoelen, heeft hij of zij het warm genoeg. Je kunt ook zijn of haar nekje voelen om de lichaamstemperatuur van je baby te controleren. Zweet je baby, dan heeft hij of zij het te warm en moet je hem of haar luchtigere kleertjes aantrekken.


Binnen en buiten

Natuurlijk verschilt het of je met je baby binnen of buiten bent. In Nederland is het binnen meestal warmer dan buiten. Daarbij heb je buiten te maken met wind, zon of regen waar je je kindje tegen moet beschermen.


Je baby zal de meeste dagen daarom een jas of warm vestje dragen als je met hem of haar naar buiten gaat. Waarschijnlijk heb jij twee verschillende jassen: een dikke winterjas en een wat dunnere jas. Misschien heb je ook nog wel een regenjas. Het jasje van je baby pas je ook aan op de temperatuur en weersomstandigheden buiten.


Net als jij je in de winter dik inpakt en je je op een warme zomerdag luchtig kleedt, geldt dat ook voor je baby.


Koude dagen

In de winter heeft je baby warme kleding nodig. Verschillende laagjes zijn erg handig: je kunt dan makkelijk een laagje aan- of uittrekken als dat nodig is. Trek je baby een rompertje aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kindje een lange broek aan, met warme sokjes en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleertjes comfortabel moeten zijn voor je baby. Omdat baby’s veel liggen, is bijvoorbeeld een capuchon niet prettig voor hem of haar.


Ga je naar buiten, trek je baby dan een (winter)jas aan en doe een mutsje op. Je baby verliest namelijk veel warmte via zijn of haar hoofd. Houd de handjes warm met wantjes, als dat lukt tenminste. De kans is namelijk groot dat je baby ze keer op keer uittrekt. Als het vriest kan je zelfs nog kiezen voor een sneeuw- of skipak voor je baby. Heb je je baby stevig ingepakt om naar buiten te gaan, maar rijd je eerst nog een stuk in de verwarmde auto? Doe zijn of haar jas dan nog even uit.


Warme dagen

Trek je baby niet te veel laagjes aan op warme dagen. Kies bijvoorbeeld voor een rompertje met luchtige kleertjes erover, of alleen een rompertje als het echt heel warm is.


Buiten heeft je baby extra bescherming nodig tegen de zon, omdat hij of zij een gevoelige huid heeft. Trek je baby daarom kleertjes aan die zijn of haar huid zoveel mogelijk bedekken, maar wel luchtig zijn. Kies voor katoen in plaats van synthetische stoffen. Katoen ademt en neemt het zweet beter op. Gebruik daarnaast een zonnehoedje of petje. Het is sowieso verstandig om je baby niet in de volle zon te laten liggen, zeker niet op het heetst van de dag. Zoek lekker de schaduw op samen.

Bronnen


bottom of page