top of page

Wil je kind graag zelf gaan vloggen? Lees deze tips!

Bijgewerkt op: 3 nov. 2023

Vloggers zijn populair onder kinderen. Denk bijvoorbeeld aan Enzo Knol of Nikkie Tutorials. Wil je kind graag zelf gaan vloggen? Lees deze tips van Ouders van Nu.


Begeleid je kind en maak duidelijke afspraken

Als je kind graag wil gaan vloggen, dan kun je hem of haar hier beter bij begeleiden dan het verbieden. Als je het verbiedt, kan je kind het stiekem gaan doen en dan weet je niet meer waar hij of zij mee bezig is.

Bespreek waarover je kind wil gaan vloggen. Je kind kan het beste kiezen voor een onderwerp waar hij of zij veel interesse in heeft en veel mee bezig is, want dan is het makkelijker om steeds iets te bedenken voor een vlog.

Maak duidelijke afspraken met je kind:
  • Spreek af dat je de beelden eerst wilt zien voordat de vlog op YouTube wordt gezet.

  • Je kunt ook samen de beelden monteren, voordat de vlog online gaat.

  • Wil je liever niet dat alles in beeld komt, zoals de slaapkamer? Spreek dan af dat je kind alleen op een neutrale plek filmt.

  • Spreek af welke momenten wel en niet gefilmd mogen worden.

  • Dat geldt ook voor de vriendjes en vriendinnetjes van je kind. Vindt iedereen het net zo leuk als je kind om de hele dag gefilmd te worden? En mag dit wel van hun ouders?

  • Kijk eens samen naar vloggers. Zo weet je waar de interesses van je kind liggen en krijg je een beter beeld bij wat je kind mogelijk voor ogen heeft.

Denk aan later

Nu vindt je kind het leuk om zichzelf op YouTube te zien, maar vindt je kind dat ook nog over een paar jaar als hij of zij bijvoorbeeld in de puberteit zit? En wat dacht je van alle negatieve reacties die iedereen kan achterlaten? Je kunt dat uitzetten, maar dan zie je ook geen positieve berichten meer. Praat hierover met je kind.


Verdiep je in YouTube

Als je kind een eigen YouTube kanaal wil beginnen, is het handig als je zelf ook weet hoe YouTube werkt. Verdiep je in het medium en lees bijvoorbeeld de regels rondom privacy.


Toon interesse

Vraag aan je kind welke video’s hij of zij leuk vindt om te zien en wie zijn of haar favoriete vloggers zijn. Toon interesse en verdiep je een beetje in de video’s. Je kind vindt het leuk als je interesse toont en op deze manier kom je ook te weten waar je kind zich op YouTube mee bezighoudt.


Misschien vind jij al die vlogs of andere video’s waar je kind naar kijkt niets aan. Probeer niet te snel te oordelen. Je hebt anders kans dat je kind stiekem video’s gaat kijken.

Kijk mee en praat over de video’s

Als er op televisie een programma begint, komen er pictogrammen van Kijkwijzer in beeld. Je weet dan bijvoorbeeld welke minimale leeftijd je moet hebben om naar het programma te kijken. Op YouTube heb je deze regels nog niet. Kijk daarom regelmatig mee, desnoods even over de schouder van je kind, om te zien waar hij of zij naar kijkt. Praat ook samen over de video’s. Wat gebeurt er allemaal? Wat vindt je kind zo leuk aan deze video?


Bewegingstijd versus beeldschermtijd

Hoe zorg je ervoor dat je kind niet de hele dag naar een beeldscherm zit te staren? Spreek bijvoorbeeld met je kind af dat hij of zij een half uur op YouTube mag, maar dan ook een half uur moet bewegen.

Voordelen van vloggen

Je zit er misschien niet meteen op te wachten dat je kind wil vloggen, maar er zijn ook voordelen. Zo kan het je kind helpen om zijn of haar angsten te overwinnen tijdens presentaties. Het kan bovendien goed zijn voor het zelfvertrouwen en ook voor zijn of haar creativiteit. Ook leert je kind veel van techniek, denk aan het instellen van de camera en het monteren van de video. Tot slot kunnen de beelden ook een leuk document zijn voor later.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page