top of page

Hitteplan: tips voor baby’s

In de zomer kan het tropisch warm worden. Hoe zorg je ervoor dat je baby koel blijft tijdens een hittegolf? Lees deze tips.

Het gaat goed met je baby als hij of zij goed drinkt, regelmatig natte plasluiers heeft en levendig is. In het Hitteplan van het RIVM vind je een aantal maatregelen tegen de warmte, bijvoorbeeld genoeg drinken. Bij een baby zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als het tropisch warm wordt:

 • Of je baby genoeg drinkt

 • Wat je je baby aantrekt

 • Of je baby het niet te warm heeft

 • Of het huis koel genoeg is

 • Of en wanneer je naar buiten gaat

 • Of je baby het niet te warm heeft in de kinderwagen

 • Of je baby het niet te warm heeft in de auto

 • Hoe je baby slaapt

Tip 1: Genoeg drinken

Het is belangrijk dat je baby genoeg drinkt. Zo voorkom je dat hij of zij uitdroogt. Als je borstvoeding geeft, kun je je baby extra laten drinken door hem of haar regelmatiger aan te leggen. Daarbij is het belangrijk dat je zelf ook genoeg blijft drinken. Krijgt je kindje de fles? Dan kun je extra water aan zijn of haar flesje toevoegen. Denk hierbij aan 10 ml extra per 100 ml.


Vanaf 6 maanden mag je baby tussendoor ook water drinken. Dit kan met een tuitbeker of kleine slokjes uit een bekertje. Het is mogelijk dat je baby eerst moet wennen aan water drinken. Probeer dit daarom te oefenen voordat het te warm wordt.

Hoe herken je uitdroging?

Uitdroging komt doordat er te weinig water in het lichaam is. Je verliest dan te veel vocht (bijvoorbeeld door zweten) of krijgt te weinig vocht binnen. Baby’s zijn hier extra gevoelig voor. Je kunt uitdroging herkennen aan:

 • Een droge mond (geen kwijl)

 • Sufheid

 • Een halve dag geen natte luier

 • Snelle hartslag en/of ademhaling

 • Diepliggende ogen

 • Koude armen en benen

 • Een huidplooitje blijft ‘staan’ als je deze optilt

 • Neem direct contact op met je huisarts als je kind deze tekenen van uitdroging laat zien.

Tip 2: Kleding

Het is lastig om te bepalen welke kleding je je baby aantrekt bij welke temperatuur. Kies bij warm weer voor dunne, lichte materialen die vocht opnemen, zoals katoen. Trek je baby niet te veel laagjes aan bij warm weer, soms is een rompertje al genoeg.


Je baby heeft in de zomer vaak kleding met korte mouwtjes aan. Dat is lekker koel voor je kind, maar zorg er wel voor dat je zijn of haar blote huid beschermt tegen de zon. Smeer je baby goed in met zonnebrandcrème en doe een petje op.


Tip 3: Warmte in de gaten houden

Op warme dagen is het belangrijk om in de gaten te houden hoe warm je kindje het heeft. Dit kan je doen door in het nekje of onder de voetjes te voelen. Je kunt voor de zekerheid zijn of haar temperatuur meten. Voelt het nekje plakkerig aan of geeft de thermometer een temperatuur boven de 37,5 graden aan? Dan heeft je baby het te warm en is het verstandig om een laagje kleding uit te trekken.


Naast de kleding van je baby aanpassen, kun je hem of haar laten afkoelen door met een natte hydrofiele luier of washandje over zijn/haar gezicht en nek te gaan. Je kunt je baby ook in bad doen. Kies dan wel voor lauwwarm water, zodat je baby niet te snel afkoelt.


Tip 4: Het huis koel houden

Doe ramen en gordijnen overdag dicht en doe de zonwering naar beneden. Zo houd je het huis zo koel mogelijk. Is het buiten koeler dan binnen? Dan is het tijd om alles weer open te zetten. Plaats horren voor de ramen zodat insecten buiten blijven. Let er ook op dat je kindje niet op de tocht ligt.


Tip 5: Naar buiten

Ga je met je baby in de tuin spelen of naar het strand? Bescherm hem of haar dan altijd goed tegen de zon. Smeer je baby in met een dikke laag zonnebrandcrème met factor 50 en doe een petje op, ook als het bewolkt is. De huid van je kind is namelijk erg kwetsbaar.

Op tropische dagen is het voor je baby fijner als jullie een plek met veel schaduw opzoeken. Je kunt ook zelf zorgen voor schaduw door een parasol of tentje op te zetten. Baby’s jonger dan 6 maanden mogen helemaal nog niet in de zon.

Ga niet te lang naar buiten en zorg ervoor dat je altijd iets te drinken voor je baby bij je hebt. Ga het liefst niet naar buiten op het warmste moment van de dag, tussen 12:00 en 15:00 uur.


Tip 6: Op pad met de kinderwagen

Ga je met de kinderwagen op pad? Let er dan op dat je baby het niet te warm krijgt. De temperatuur onder de kap kan namelijk al snel oplopen. Leg nooit een deken of doek over de kinderwagen, hierdoor kan het extreem warm worden voor je baby. Een een parasol op de kinderwagen is een betere keuze. Probeer daarnaast zo veel mogelijk in de schaduw te lopen.


Tip 7: Met de auto weg

Als je op een zonnige dag met de auto weggaat, is het verstandig om goede zonneschermen op te hangen aan de kant waar je kindje zit. Zo houd je je baby zo veel mogelijk uit de zon.


Heb je nog wat tijd voordat jullie weg gaan? Zet dan een half uur van tevoren de ramen en deuren van de auto open, zodat de ergste warmte uit de auto kan. Let er ook op dat het autostoeltje en de gordels niet te heet zijn geworden door de zon.


Laat je kindje nooit alleen achter in de auto. Dat is levensgevaarlijk.


Tip 8: Een goede nachtrust

Baby’s slapen het fijnst bij een kamertemperatuur rond de 18 graden. Het is lastig om de kamer koel te houden als het buiten tropisch warm is. Grote kans dat je baby, net als jij, onrustig slaapt. De temperatuur van de babyslaapkamer kan je in de gaten houden met een thermometer. Sommige babyfoons hebben een ingebouwde thermometer.


Als de slaapkamer van je baby warmer is dan 25 graden, dan is het voor je kind genoeg om in een katoenen rompertje te slapen. Is de temperatuur tussen de 20 en 25 graden, dan kun je hem of haar laten slapen in een rompertje en een zomerslaapzak.

Bronnen


Comments


bottom of page