top of page

Alles over de huiltjes van je baby

Baby’s kunnen nog niet praten en huilen daarom om duidelijk te maken wat ze nodig hebben. Van zacht snikken tot een luide schreeuw: elk huiltje heeft een reden. In dit artikel leer je hoe je de signalen van je baby herkent, wat je kunt doen om hem te troosten en wanneer je misschien hulp moet zoeken.


Baby bij papa
Waarom huilt een baby?

Huilen is voor baby’s de belangrijkste manier om te communiceren. Een baby kan huilen omdat hij honger heeft, moe is of zich niet fijn voelt. Soms is er iets simpels aan de hand, zoals een vieze luier, maar het kan ook zijn dat je baby zich ongemakkelijk voelt door kou, hitte of te veel prikkels. Overprikkeling komt vaak voor bij baby’s die net een drukke dag hebben gehad of veel nieuwe indrukken hebben opgedaan. Door te huilen geeft je baby aan dat hij rust nodig heeft.


Wist je dat huilen ook een manier kan zijn waarop baby’s spanning kwijtraken? Een baby die de hele dag stil en tevreden lijkt, kan ’s avonds opeens veel gaan huilen. Dit heet ook wel ‘avondhuilen’ en is heel normaal in de eerste maanden.


Hoe herken je verschillende huiltjes?

Je leert als ouder de huiltjes van je baby steeds beter begrijpen. Een hongerige baby maakt vaak korte, herhalende geluidjes, alsof hij roept om voeding. Een baby die moe is, kan eerst wat mopperen of gapen voordat het huilen begint. Bij pijn of ongemak klinkt het huilen vaak scherper en luider, soms maakt je baby dan ook heftige bewegingen, zoals zijn benen optrekken of lichaam verstijven.


Naast het geluid van het huilen is lichaamstaal belangrijk. Kijk bijvoorbeeld of je baby zijn handjes naar zijn gezicht brengt, dat wijst vaak op honger. Als je baby overprikkelt is friemelt hij vaak veel en is hij onrustig. Deze signalen helpen je om sneller te begrijpen wat je baby probeert te vertellen.


Wat kun je doen als je baby huilt?

Huilen kan soms een uitdaging zijn, vooral als je niet meteen weet wat je baby nodig heeft. Hier zijn een paar stappen die je kunnen helpen:


  • Blijf rustig. Het kan frustrerend zijn als je baby blijft huilen, maar als jij kalm bent helpt dat je baby om ook te ontspannen. Baby’s voelen stress aan.

  • Controleer de basisdingen die je baby nodig heeft. Kijk of hij honger heeft, een schone luier nodig heeft of misschien een boertje moet laten. Vergeet ook niet te controleren of je baby’s kleding te strak zit of het hem te warm of koud is.

  • Probeer troost te bieden. Houd je baby dicht tegen je aan. Huid-op-huidcontact werkt vaak rustgevend. Je kunt ook zachtjes zingen of een monotoon geluid laten horen, zoals een ventilator of witte ruis.

  • Creëer rust. Een rustige omgeving met weinig prikkels kan helpen. Dim de lichten, zet de muziek of tv uit en zorg voor een kalme sfeer.


Soms helpt het om iets anders te proberen, zoals je baby in een draagdoek dragen of een korte wandeling maken. Het bewegen en de geluiden van buiten kunnen kalmerend werken.


Wanneer moet je om hulp vragen?

In de meeste gevallen is huilen normaal en hoort het bij de ontwikkeling van je baby. Toch zijn er situaties waarin het goed is om hulp te vragen, bijvoorbeeld bij:


  • Ongewoon huilen: Als het huilen anders klinkt dan normaal, zoals heel schril, zwak of met pauzes die zorgen wekken.

  • Langdurig en ontroostbaar huilen: Als je baby meerdere uren achter elkaar huilt en niets lijkt te helpen.

  • Andere symptomen: Denk aan koorts, moeite met ademhalen, een bleek uiterlijk, of als je baby geen interesse in voeding heeft.


Als je twijfelt, neem dan contact op met een arts of consultatiebureau. Het is altijd beter om je zorgen te delen dan ermee rond te blijven lopen. Jij kent je baby het beste.


Meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je er meer over weten? Wij zijn er om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies over dit onderwerp.



bottom of page