top of page

Buiten spelen: 8 leuke spelletjes voor peuters

Buiten spelen en bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van peuters. Wat zijn leuke en leerzame beweegspelletjes die je buiten kunt doen? Hieronder vind je leuke tips van Jantje Beton en Nijntje.


1. Krijtparcours

Maak met stoepkrijt een parcours van 1 lijn en laat je kind over de lijn lopen. Zorg dat de lijn draaibewegingen maakt die twee kanten op draaien, zodat je kind zowel links als rechts omdraait als hij of zij gaat lopen. Je kunt ook zig-zag lijnen tekenen. Maak er een mooi en uitdagend parcours van!


2. Ren naar...

Neem een voorwerp in gedachten en zeg: ren zo snel mogelijk naar… de brievenbus, het tuinhek, een putdeksel, een boom of de gele fiets. Let wel goed op dat je kind nergens tegenaan loopt.


3. Bellenblaas jacht

Neem een potje bellenblaas mee naar buiten en laat je kind de bellen vangen. Plezier gegarandeerd! Let goed op de veiligheid, doe het bijvoorbeeld in je eigen tuin en niet vlakbij een weg. Ren niet blind achter de bellen aan.


4. Bekers omgooien

Maak een stapel van plastic of papieren bekers op een verhoging, bijvoorbeeld een tafeltje. Laat je kind met een een kleine bal of met een opgerolde sok de bekers omgooien. Als het makkelijk gaat, kan je de bekers wat verder weg zetten of je kind met zijn of haar andere hand laten gooien. Je kunt cijfers of letters op de bekers schrijven, zo leert je kind deze kennen.


5. Bowlingbaan

Verzamel wat lege flessen en zet deze neer zoals bij een bowlingbaan. Geef je kind een bal, laat hem of haar op de buik liggen en de bal naar de flessen rollen. Hoeveel kan je kind er omrollen?


6. Kleurenpop

Teken met stoepkrijt een grote pop op de stoep met kleding in verschillende kleuren. Pak knijpers, duplo blokken of andere voorwerpen in de kleuren van de kleding en leg deze verspreid neer. Laat je kind de rode voorwerpen op het rode t-shirt leggen, de blauwe op de broek… enzovoort. Je kunt het moeilijker maken door je kind het spel rennend te laten doen, of door de voorwerpen te verstoppen.


7. Knijper roof

Knijp 5 knijpers op jullie kleding. Wie heeft als eerste alle knijpers van de ander te pakken? Een moeilijkere variant: wie kan als eerste al zijn knijpers op de achterzijde van de ander plaatsen?

8. Grote schoenen

Laat je kind op jouw (oude) schoenen rondlopen. Schoenen met een hakje geven nog meer uitdaging om goed en stevig te leren lopen. En dat vinden veel kinderen geweldig! Gaat het gemakkelijk? Maak dan de ondergrond uitdagender door op het gras of de straatstenen te lopen.Comentários


bottom of page