top of page

Scheiden én voor je kind zorgen: tips voor ouders

Een scheiding kan een uitdagende tijd zijn, vooral als de scheiding moeilijk verloopt. Ruzies en meningsverschillen tussen ouders maken het nog ingewikkelder. Als ouder is het belangrijk om te weten hoe je met deze situatie om kunt gaan en hoe je je kinderen kunt ondersteunen. In dit artikel bespreken we hoe je je kind over de scheiding vertelt, waar je terecht kunt met vragen en geven we tips voor het zorgen voor je kind tijdens deze periode.


Zoon leunt liefdevol tegen moeder
Hoe vertel je het aan je kinderen?

Met je kind of kinderen delen dat jullie gaan scheiden is een lastige stap. Het is belangrijk om eerlijk te zijn en eenvoudige taal te gebruiken die past bij hun leeftijd. Vertel dat jullie als ouders uit elkaar gaan, maar dat jullie allebei van hen blijven houden. Probeer samen met je ex-partner het gesprek aan te gaan, als dat mogelijk is. Als dit niet gaat, kan je het beter zelf doen dan helemaal niet. Zorg dat de kinderen van jullie horen en begrijpen dat de scheiding niet hun schuld is.


Waar kan je met vragen terecht?

Tijdens een scheiding komen er veel vragen en zorgen op je af. Het is belangrijk om steun te zoeken, bijvoorbeeld bij de volwassen om je heen. Je kunt bij het CJG ook terecht voor advies en hulp. Bijvoorbeeld bij het Spreekuur Relatie en Scheiding, waar je vragen kunt stellen en ondersteuning kunt krijgen. Ook kan het helpen om met een therapeut of mediator te praten. Zij kunnen helpen bij alle dingen die geregeld moeten worden en jullie emoties daar buiten te houden. Op de pagina Ouders uit elkaar vind je meer over wat het CJG en anderen hierin voor je kunnen betekenen.


Tips: zorgen voor je kind tijdens deze periode

• Blijf communiceren

Zorg dat je blijft praten met je kinderen en dat ze het gevoel hebben altijd naar je toe te kunnen komen. Probeer te zorgen dat je partner hier ook genoeg tijd en mogelijkheden voor krijgt. Vraag regelmatig hoe ze zich voelen en luister naar hun zorgen. Het is belangrijk om hun gevoelens serieus te nemen en hen te laten weten dat het oké is om boos, verdrietig of verward te zijn. Probeer je eigen irritaties of negatieve mening over je partner niet te delen. Dat kan veel invloed hebben op het gevoel van je kinderen en hun band met jullie allebei.


• Houd gewoontes aan

Probeer zoveel mogelijk gewoontes en het normale ritme aan te houden. Vooral tijdens zo'n grote verandering in het leven van je kinderen, kan dit enorm helpen. Het geeft hen een veilig gevoel om van de dagelijkse dingen wel precies te weten wat ze kunnen verwachten. Denk dan aan maaltijden op vaste tijdstippen, activiteiten op school of bij de sportvereniging, en een vaste bedtijd.


• Zorg voor jezelf

Het is moeilijk om voor je kinderen te zorgen als je zelf uitgeput bent. Zorg voor jezelf door steun te zoeken bij vrienden, familie of een professional. Probeer je niet schuldig te voelen voor het feit dat je niet alles alleen kan. Het is belangrijk om de tijd te nemen voor ontspanning en activiteiten die je energie geven.


• Zoek extra hulp voor je kind

Scheidingen kunnen zwaar zijn voor kinderen. Merk je dat jouw kind het er moeilijk mee heeft? Het CJG biedt de KIES-groep aan, een training speciaal voor kinderen van gescheiden ouders. Hier kunnen ze leren omgaan met de veranderingen en hun gevoelens een plek geven.


Meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je er meer over weten? Wij zijn er om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies over dit onderwerp.

留言


bottom of page