top of page

Meer dan ouders: hoe werk je aan je relatie als partners?

Bijgewerkt op: 11 feb.

Als ouders is het soms lastig om ook tijd voor elkaar te maken. In dit artikel geven we tips om ook als partners goed met elkaar om te blijven gaan. Van samen leuke dingen doen tot praten en elkaar helpen. Lees hoe je jullie band sterk houdt en sterker maakt.


Baby vraagt met hand om speen
1. Maak tijd voor elkaar

Het is belangrijk om regelmatig momenten samen te plannen. Juist ook als jullie het druk hebben met het zorgen voor jullie kind/kinderen. Samen dingen doen helpt om jullie band sterk te houden, elkaar te begrijpen en als ouders een team te blijven. Probeer een vast moment in de week te vinden voor een 'date night'. Dat kan gewoon thuis zijn als de kinderen slapen of buiten het huis als jullie een oppas kunnen regelen. Denk aan een filmavond, een wandeling samen of ga ergens lunchen of uit eten. Het belangrijkste is dat jullie zonder afleiding met elkaar kunnen zijn, praten en lachen.

2. Praat met elkaar

Praten en luisteren zijn heel belangrijk voor een goede relatie. Vertel elkaar hoe je je voelt, wat je nodig hebt en wat je verwacht. Het is belangrijk dat jullie open kunnen zijn en naar elkaar kunnen luisteren zonder boos te worden. Het lijkt zo simpel, maar 'sorry' zeggen kan vaak het beste helpen. Probeer altijd vanuit jezelf te praten, bijvoorbeeld 'ik voel' of 'ik vind dit moeilijk'. Als jullie moe zijn of veel moeten doen, kan je wel eens snel geïrriteerd raken. Dat hoort erbij! Praat er dan op een rustig moment even over. Vraag ook hoe het gaat met je partner. Niet alleen in serieuze gesprekken. Stuur bijvoorbeeld een berichtje overdag. Zo blijven jullie goed met elkaar omgaan.


3. Werk samen

Samenwerken in huis en met de kinderen helpt om jullie band sterker te maken. Zorg dat jullie de taken eerlijk delen en help elkaar. Als iemand het te druk heeft, help dan meer of bedenk samen een oplossing. Het is soms moeilijk om het werk thuis zo te verdelen dat jullie het allebei eerlijk vinden. Het gaat er niet om dat iedereen precies evenveel doet, maar dat jullie het allebei goed vinden. Als de een vaker thuis is, kunnen jullie afspraken dat die meer doet. Het belangrijkste is dat niemand zich daar slecht over voelt.


4. Blijf elkaar waarderen

Laat zien hoeveel je om elkaar geeft. Dat kan al door een kopje koffie te maken voor je partner, een knuffel te geven of 'dankjewel' zeggen voor een taakje wat gedaan is. Verras je partner eens in de zoveel tijd ook door wat specials te doen. Schrijf bijvoorbeeld een lief bericht, haal hun favoriete snack in huis of koop een bosje bloemen. Het is makkelijk om wanneer iets fout gaat het meteen te benoemen. Probeer ook de kleine dingen die goed gaan te benoemen. Bijvoorbeeld wanneer je je kind ziet lachen door je partner of wanneer iemand iets heeft schoongemaakt of opgeruimd.


5. Zoek hulp als het nodig is

Het is normaal dat er soms probleem zijn die jullie niet alleen kunnen oplossen. Soms helpt het om met vrienden of familie te praten, of om hulp te vragen bij een therapeut die veel van relaties weet. Die kan jullie nieuwe ideeën geven om samen sterker te worden. Er is niks geks aan hulp vragen, het is juist goed en laat zien dat jullie je best doen voor elkaar en jullie relatie. Je kunt met allerlei vragen terecht bij ons Spreekuur Relatie en Scheiding. Hier kan je zonder afspraak binnenlopen en kleine of grote onderwerpen bespreken. Het spreekuur is elke maandagochtend en op de 3e maandag van de maand is er ook een avondspreekuur.


Meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je er meer over weten? Wij zijn er om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies over dit onderwerp.


Comments


bottom of page