top of page

10 tips voor alleenstaande ouders

Sommige ouders kiezen er bewust voor om alleen een kind te krijgen en op te voeden. Andere ouders hebben er niet voor gekozen en zijn er bijvoorbeeld door een vervelende situatie alleen voor komen te staan. Hoe pak je het ouderschap aan als je alleenstaand bent?

vader en dochter spelen samen met houten speelgoed

1: Zorg goed voor jezelf

Vergeet jezelf niet! Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Eet gezond, probeer genoeg te bewegen en ook af en toe iets leuks voor jezelf te doen. Neem bijvoorbeeld een vrije dag van je werk terwijl je kind op de opvang is, of vraag iemand uit je omgeving om een paar uurtjes op te passen in het weekend. Merk je dat het niet goed lukt om voor jezelf te zorgen en alles je teveel wordt? Laat het weten aan iemand uit je omgeving, aan je huisarts of tijdens een afspraak bij het CJG.


2: Kijk naar wat wel kan

Probeer te kijken naar wat wél lukt in plaats van naar de dingen die niet kunnen. Bijvoorbeeld: heb je geen geld voor de sportschool of geen oppas voor je kind als jij sport? Ga samen een lange wandeling maken of sport thuis met je kind.


3: Vraag om hulp

Je hebt misschien geen partner waarmee je de zorg voor je kind kan delen, maar vergeet je vrienden en familie niet. Durf om hulp te vragen als je het nodig hebt. De mensen om je heen vinden het vast fijn om iets voor je te kunnen doen. Wonen er geen vrienden of familie in de buurt? Misschien wil één van je buren helpen. Heb je vragen over de opvoeding of gezondheid van je kind, neem dan contact op met het CJG. Onze professionals denken graag met je mee.


4: Zorg voor een goede planning

Een goede planning kan ervoor zorgen dat je minder gestrest bent. Kook bijvoorbeeld in één keer voor twee avonden, leg in de avond vast spullen klaar voor de volgende dag en plan vaste momenten in voor bepaalde taken.


5: Doe huishoudelijke taken samen met je kind

Veel huishoudelijke taken kun je samen met je kind doen. Denk bijvoorbeeld aan samen stofzuigen, de was ophangen of planten water geven. Ook koken kan je samen doen. Het duurt misschien iets langer, maar het is wel gezellig én goed voor de ontwikkeling van je kind. En als je veel van de huishoudelijke taken samen doet, houd je op andere momenten juist meer tijd over voor ontspanning of leuke dingen. Als je kind slaapt, kan je dan bijvoorbeeld even tijd nemen om te relaxen.


6: Regel een voogd

Als er iets met jou gebeurt, dan kan een 'voogd' de zorg voor je kindje overnemen. Op deze website vind je meer informatie en kan je een 'voogd aanwijzen': dat betekent dat jij kiest wie de voogd van jouw kind wordt. Iets waar je liever niet over na wilt denken, maar wat wel goed is om te regelen.


7: Blijf overleggen met je ex-partner

Heb je een ex-partner? Zorg voor goed contact tussen jullie twee. Je kind begrijpt nog niet alles, maar merkt het wel als er spanningen zijn. Maak duidelijke afspraken over de zorg voor jullie kind. Vind je dit lastig en kom je er samen niet uit? Vraag iemand uit je omgeving om jullie te helpen. Als dat niet helpt, kan een professional van het CJG jullie misschien ondersteunen. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden voor 'Ouderschap Blijft'. Bij Ouderschap Blijft kijk je als ouders samen naar de beste manier om jullie kind(eren) op te voeden in de nieuwe situatie, onder begeleiding van een CJG professional.


8: Verdeel jullie tijd goed

Heb je een ex-partner, zorg dan voor een goede verdeling tussen tijd met de ene ouder en tijd met de andere ouder. Zo kan jullie kind een goede band opbouwen met allebei.


9: Praat met andere ouders

Het kan heel fijn zijn om met andere (alleenstaande) ouders te praten. Je kunt steun vinden bij elkaar of tips uitwisselen. Je kunt andere ouders ontmoeten bij één van de KinderLabs in Capelle, bij school of de opvang van je kind. Of kijk eens online, er zijn verschillende forums voor ouders. Bijvoorbeeld het forum van 24Baby. Ook dat kan een steun zijn.


10: Wees trots op jezelf!

Het is niet niks om alleen voor je kind te zorgen. Wees trots op jezelf en de dingen die je in je eentje bereikt! Als je kind later groot is, zal hij zeker trots zijn op zijn mama of papa.Bronnen


댓글


bottom of page