top of page

Meer over (de uitbraken van) mazelen

Er zijn steeds meer uitbraken van mazelen in Europa. Ook in Nederland, in de omgeving van Eindhoven, hebben een aantal mensen mazelen. Mazelen is een zeer besmettelijke infectieziekte waar kinderen, maar ook volwassenen, heel ziek van kunnen worden. Daarom is sinds 1975 de vaccinatie tegen mazelen in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen. Omdat de vaccinatie­graad van de BMR-vaccinatie (tegen bof, mazelen, rodehond) landelijk onder de 95% is, neemt de kans op een uitbraak toe.


Baby vraagt met hand om speen
Is mijn kind beschermd tegen mazelen?

Mijn kind heeft 2 vaccinaties gehad

Je kind is beschermd. Een extra BMR-vaccin is niet nodig.


Mijn kind heeft 1 vaccinatie gehad

Het is niet nodig om het tweede BMR-vaccin eerder te halen. Heeft je kind de tweede vaccinatie niet gehad, maar heb je hier wel (eerder) de uitnodiging voor ontvangen? Dan is het belangrijk om het tweede vaccin te halen. Dat kan tijdens onze vaccinatiedagen.


Mijn kind is nog niet gevaccineerd tegen mazelen

Is je kind jonger dan 14 maanden? Dan kun je nog geen vaccin halen. Bescherm je kind vanaf 14 maanden met het BMR-vaccin.


Bescherm je kind tegen mazelen

Met de BMR-prik bescherm je je kind tegen de bof, mazelen en rode hond. De prik zit in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen de prik bij het CJG als ze 14 maanden zijn en nog een keer als ze 9 jaar zijn.


Heb je hier vragen, zorgen of twijfels over? Of wil je een afspraak voor de BMR-prik? Neem dan contact met ons op.


Kan ik mijn baby eerder laten vaccineren tegen mazelen nu er in Nederland mazelen voorkomt?

Nee, dat kan niet. Het is niet nodig om de prik vroeger te geven. De eerste maanden na de geboorte wordt een kind beschermd door de antistoffen die de moeder aan het kind meegeeft. Deze antistoffen zorgen ervoor dat het vaccin niet werkt. Het vaccin werkt het best als kinderen de prik krijgen nadat zij één jaar zijn geworden. Als kinderen bij 14 maanden het vaccin krijgen, zijn ze het best beschermd tegen bof, mazelen en rodehond.


Hoe herken ik mazelen?

Mazelen begint plotseling. De klachten kunnen zijn:  

  • koorts  

  • zich ziek voelen 

  • neusverkoudheid  

  • hoesten 

  • ontstoken ogen (iemand kan niet goed tegen licht) 

  • kleine witte vlekjes in de mond (bij 1 op de 3 patiënten) 

Na 3 tot 7 dagen ontstaan er rode vlekjes. Eerst achter de oren, daarna over het hele lichaam. Deze vlekjes voelen ruw als schuurpapier.


Meer weten?

Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Je kunt mazelen oplopen als je geen mazelen gehad hebt of niet tegen mazelen bent ingeënt. Lees er meer over op de website van het RIVM.

Comments


bottom of page