top of page

Tips voor gezonde tanden van je kind

Gezonde tanden zijn belangrijk voor iedereen, vooral voor kinderen. Door vanaf een jonge leeftijd goed voor je gebit te zorgen, zorg je voor een goede basis van de rest van je leven. In dit artikel vind je simpele tips die hierbij kunnen helpen. Begin er vandaag nog mee!


Baby vraagt met hand om speen
Waarom is tanden poetsen zo belangrijk voor je kind?

Tanden poetsen doet meer dan de tanden schoonmaken. Het beschermt tegen gaatjes, houdt het tandvlees van je kind gezond, en zorgt ervoor dat slechte bacteriën geen kans krijgen. Een gezonde mond helpt je kind om beter te eten, duidelijker te praten, en meer te lachen. Niet alleen omdat een mooie glimlach helpt voor het zelfvertrouwen van je kind, maar ook omdat hij geen pijn heeft. Maak van tanden poetsen een leuk moment samen, zodat je kind het niet als een vervelende klus zie. Z0 leert hij ook hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen.


Tips voor een gezond gebit

1. Poets 's ochtends en 's avonds met tandpasta met fluoride

Zodra het eerste tandje van je kind doorbreekt, moet je beginnen met poetsen. Gebruik in het begin een zachte borstel en poets altijd voor het slapengaan. Vanaf 2 jaar poets je ook 's ochtends. Gebruik dan een heel klein beetje fluoridetandpasta.


2. Poets de tanden van je kind tot 10 jaar altijd zelf ook nog een keer

Het is belangrijk dat je kind leert zelf zijn tanden te poetsen, maar je moet wel blijven helpen. Tot je kind 10 jaar oud is, poets jij zijn tanden nog een keer na. Zo weet je zeker dat alle plekjes schoon zijn. Is je kind ouder? Let er dan op dat ze 2 keer per dag 2 minuten hun tanden poetsen met een fluoridetandpasta.


3. Geen eten of drinken na het poetsen 's avonds. Alleen water!

Van eten en drinken na het poetsen ’s avonds kan je kind gaatjes in tanden en kiezen krijgen. Geef dus ook geen drinkflesje met limonade of sap mee naar bed. Water mag altijd.


4. Eet en drink niet meer dan 5 keer per dag

Het is niet goed voor het gebit van je kind om de hele dag door te eten en drinken. Zorg daarom dat ze niet meer dan 5 keer op een dag iets eten of drinken. Dat zijn dus 3 maaltijden en 2 tussendoortjes.


5. Naar de tandarts vanaf het eerste tandje

Het is belangrijk om een tandarts te bezoeken zodra het eerste tandje van je kind doorkomt. De tandarts controleert de mond en geeft advies over de verzorging van het gebit. Zo krijgt je kind geen gaatjes. Controles bij de tandarts zijn helemaal gratis tot 18 jaar!


6. Geef geen flesje sap of limonade aan je kind

Van te veel suiker krijgt je kind gaatjes in tanden en kiezen. Geef daarom geen zuigflesje met sap, limonade of yoghurtdrankje, waaruit ze constant drinken. Water mag natuurlijk altijd. Leer je kind om uit een beker of glas drinken.


Meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je er meer over weten? Wij zijn er om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies over dit onderwerp.


コメント


bottom of page