top of page

Mijn kind is uit de kast gekomen. Hoe kan ik daarmee omgaan?

Bijgewerkt op: 3 nov. 2023

Op 11 oktober is het ‘Coming out day’. Misschien is jouw kind wel uit de kast gekomen. Het kan dat je er even aan moet wennen dat je kind homo, lesbisch, biseksueel of transgender is. Of misschien maak je je zorgen. Hoe kan je daarmee omgaan?


Verwachtingen van je kind

Als ouder heb je vaak bepaalde verwachtingen van hoe het leven van je kind eruit hoort te zien. Je ziet voor je dat je zoon een vriendinnetje krijgt en misschien kinderen krijgt. Of dat je je dochter weggeeft op haar trouwdag. Als je kind uit de kast komt kan dat best even wennen zijn. Het beeld dat je had, klopt ineens niet meer.


Verwachtingen bijstellen

Dan moet je je verwachtingen bijstellen. Dat kan je verdrietig maken. Wanneer je een lange tijd een bepaalde verwachting hebt gehad en je die ineens moet loslaten, kan dat voelen als een verlies. Dat betekent niet dat je boos bent op je kind of teleurgesteld. Je hebt alleen wat tijd nodig om te wennen aan het idee.


Wat kan je hierbij helpen?
  • De juiste informatie kan veel van je zorgen wegnemen. Kijk op www.iedereenisanders.nl voor meer informatie en video’s.

  • Erover praten met andere ouders.

  • Tijd om te wennen: geef jezelf tijd om te wennen aan het idee en om je beeld bij te stellen.

  • Ruimte voor verlies: zeker als je kind transgender is en misschien van geslacht verandert, kan het voelen als een verlies van je zoon of dochter. Maar ook als je altijd dacht dat je kind hetero was kun je verlies ervaren. Neem dat gevoel serieus. Misschien kan je daar hulp bij gebruiken.

  • Onthoud dat je een gelukkiger kind hebt wanneer je kind zichzelf kan en mag zijn.

Zoek de balans

Ook als je zorgen hebt of even moet wennen, is het belangrijk om op je reactie letten waar je kind bij is. Je wilt je kind niet het idee geven dat je boos of teleurgesteld bent. Je kunt proberen om balans te zoeken. Zeg bijvoorbeeld eerlijk dat het je verrast en leg uit dat dat niet erg is. Je kunt het zo zien (en ook uitleggen): je kind heeft al even de tijd gehad om te wennen aan deze gevoelens of aan een nieuwe identiteit. Misschien heeft je kind al wat gelezen over LHBTI-zijn, of er met anderen erover gepraat. Op het moment dat jij dit voor het eerst hoort, heb je die tijd nog niet gehad. Als je die tijd neemt, kun je wennen aan het idee, met je kind in gesprek gaan, informatie verzamelen en nieuwe ideeën krijgen over de toekomst van je kind. Je zult zien dat die even mooi en fijn kunnen zijn als hiervoor.


Dus wat kan je zeggen?
  • Leg uit dat je hoe dan ook van je kind houdt.

  • Je kunt zeggen dat je blij bent dat je kind deze informatie met jou deelt.

  • Laat je kind weten dat je het allerbeste voor hem of haar wilt en dat je je kind geluk, gezondheid, succes, liefde en zorgeloosheid toewenst.

  • Je kunt aanbieden om samen met je kind op zoek te gaan naar informatie.

  • Vertel dat wennen aan een nieuwe situatie niet betekent dat je er niet blij mee bent. Het kan helpen om tegen je kind te zeggen dat je er graag later over doorpraat.

Bronnen


Comments


bottom of page