top of page

Waarom pubers niet luisteren en wat jij kunt doen

Pubers zijn vaak eigenwijs; ze zijn het liever niet met je eens en luisteren vaak niet naar jouw advies. Hoe komt dat en wat kun je doen?


Waarom pubers niet luisteren

Dat pubers vaak niet luisteren, komt door de groei van de hersenen en de wil om zelfstandig te worden.


Laat je puber juist eigenwijs zijn. Dat is goed. Als pubers eigenwijs zijn, betekent dit dat ze zich ontwikkelen. Ze komen op voor zichzelf en voor dingen waar ze mee bezig zijn.


Hoe ga je om met een eigenwijze puber?
  • Luister naar je puber. In plaats van meteen zeggen wat ze moeten doen, kun je pubers beter zelf laten bedenken wat ze kunnen doen.

  • Leg uit waarom je iets wilt. Leg bijvoorbeeld uit waarom je wilt dat je dochter op tijd thuiskomt.

  • Onderhandel samen over regels. Zeg bijvoorbeeld dat je wilt dat je zoon één keer per week zijn bed verschoont. Meer niet. Bemoei je niet te veel met zijn kamer.

  • Laat pubers zelf de gevolgen van hun gedrag ontdekken. Gooit je zoon zijn sportkleren niet in de wasmand? Doe het dan zelf ook niet. Dan moet hij in zijn vieze kleren sporten. Dat wil hij niet. Zo help je hem te doen wat jij vraagt.

  • Beloon je puber. Dat werkt beter dan kritiek geven. Gebruik bijvoorbeeld punten: je dochter krijgt 10 punten als ze opruimt. Bij 50 punten krijgt ze bijvoorbeeld meer zakgeld.

Het lijkt soms alsof ze niets van je willen aannemen. Toch willen ze ook graag een goede band met jou. Geef dus niet op, ook al is het moeilijk omdat je kind toch wel doet waar hij of zij zin in heeft. Blijf luisteren, praten en overleggen.


Volwassen worden

De puberteit is spannend. Wat voor mens wordt je puber? Als je zo denkt, begrijp je je kind beter. Je hoeft je niet altijd zorgen te maken. Kijk maar eens van een afstandje, als toeschouwer naar je kind. Zo zie je beter hoe je zoon of dochter probeert om volwassen te worden. Daar kun je trots op zijn.

Bronnen


Comments


bottom of page