top of page

Stoppen met het middagslaapje: 3 tips

Wanneer kan je stoppen met het middagdutje? En hoe doe je dat?

Hoeveel slaap heeft een peuter nodig?

Hoeveel slaap een peuter nodig heeft, verschilt per kind en per leeftijd. Gemiddeld slaapt een peuter van 2 jaar 13 uur per dag, dit is inclusief het middagslaapje. Voor peuters van 3 en 4 jaar is dit 11,5 tot 12 uur per dag. Onthoud dat dit gemiddeldes zijn. Ieder kind is anders! Ook niet iedere peuter heeft een middagdutje nodig.


Wanneer stoppen met het middagslaapje?

De meeste peuters gaan hun middagslaapje overslaan als ze tussen 2 en 3 jaar oud zijn, maar soms hebben ze het middagdutje al niet meer nodig als ze 1,5 jaar zijn. Negen van de tien peuters van 2 jaar slaapt overdag en van de 3-jarigen doet de helft nog een middagslaapje. Probeer het middagdutje in ieder geval af te bouwen voordat je peuter 4 wordt, zodat je kind ervan af is als hij of zij naar de basisschool gaat.


Meestal merk je aan je kind wanneer hij of zij geen middagslaapje meer nodig heeft. Bijvoorbeeld als je kind ‘s avonds minder snel in slaap valt en in de ochtend al vroeg weer wakker is. Probeer uit wat werkt voor je kind, maak het middagdutje bijvoorbeeld eerst korter.


Tips
  • Stop niet van de ene op de andere dag met het middagslaapje. Maak je kind bijvoorbeeld elke dag een kwartiertje eerder wakker. Zo went je kind makkelijker aan het nieuwe ritme.

  • Merk je dat je kind zonder een middagdutje om 17:00 uur al bijna in slaap valt? Begin dan iets eerder met het avondeten en breng je kind rond 18:30 naar bed.

  • Vervang het middagslaapje voor een rustmoment: even niet druk rondrennen, maar samen op de bank een boekje lezen of naar een muziekje luisteren. Zo rust je kind toch nog uit, zonder een dutje te doen.


留言


bottom of page