top of page

Tips voor stoppen met de speen

Stoppen met een speen kan lastig zijn voor jou en je kind. Toch is het belangrijk om er op tijd mee te beginnen en niet op te geven. Of je er nu vroeg, op tijd of wat laat aan begint, in dit artikel vind je handige tips en stappen om het goed te doen. Zo wordt het stoppen met de speen makkelijker en fijner voor jullie allebei.


Baby vraagt met hand om speen
Wanneer kan ik het best beginnen?

Wanneer je kind tussen de 9 en 12 maanden oud is, is het slim om de speen minder te geven. Op die leeftijd hoeven baby's niet meer ergens aan te zuigen. Als je kind op die leeftijd nog altijd zijn speen in heeft wordt het een gewoonte. Dat maakt het een stuk lastiger om mee te stoppen. Merk je dat je kind op sommige momenten makkelijk zonder zijn speen kan? Door op die momenten geen speen te geven zet je al de eerste stap!


Waarom stoppen?

Wanneer een baby tanden krijgt is het belangrijk dat de speen niet in de weg zit. Dit kan veel invloed hebben op hoe zijn tanden en kaken komen te staan. Een speen kan ook invloed hebben op de taalontwikkeling. Als een kind een speen in heeft is het moeilijker om geluiden te maken. Zo leert hij dus ook minder snel om te praten. Een speen gebruik je meestal om je kind te troosten, wanneer hij ouder wordt zijn daar ook andere manieren voor.


Start overdag

Overdag is er veel afleiding voor je kind. Daarom is het het makkelijkst om dan te beginnen. Hij kan zichzelf bezighouden met speelgoed, maar jullie kunnen ook samen een spelletje spelen. Wordt hij verdrietig en wil je hem troosten? Probeer hem dan een speeltje of een knuffelbeest te geven. Zo leer je je kind dat hij zijn speen niet nodig heeft om zich goed te voelen. Probeer de speen alleen nog voor het slapen te geven. Soms helpt dit ook om makkelijker in slaap te vallen. Je kind leert namelijk dat als hij gaat slapen zijn speen er als beloning is.


De laatste stap: slapen zonder speen

Slapen zonder speen is het laatste wat je kind moet leren. Dat kan je stap voor stap doen. Probeer eerst de speen eens uit te doen wanneer hij al in slaap is gevallen. Gaat dat goed? Dan kan je proberen hem zonder speen in bed te leggen. De eerste nachten zijn het moeilijkst. Wat kan helpen is om dan even bij hem te blijven zitten tot hij in slaap valt. Als je kind even ontroostbaar is kan je hem dan ook een knuffel geven. Het is helaas niet altijd makkelijk, maar het is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.


Mijn kind is al ouder dan 12 maanden

Is je kind al 1 jaar oud en ben je nog niet begonnen met de speen minder te geven? Dan is het het beste om het in één keer te doen. Probeer je kind veel af te leiden en de tips hierboven te gebruiken. Het is een grote verandering, maar door het vol te houden is je kind meestal binnen een week alweer gewend aan het leven zonder speen.


Meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je er meer over weten? Wij zijn er om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies over dit onderwerp.


bottom of page