top of page

De magie van voorlezen aan je kind

Voorlezen is veel meer dan alleen een verhaal vertellen. Je kind leert van alles en het is goed voor jullie band. In dit artikel lees je waarom voorlezen zo'n goede invloed heeft op je kind en hoe je deze speciale momenten nog leuker kan maken.

Vrouw leest voor aan kind

Waarom is voorlezen belangrijk?

Voorlezen is een goede manier om de ontwikkeling van je kind te helpen. Als je voorleest, leert je kind meer woorden en hoe je die in zinnen gebruikt. Dit helpt niet alleen bij het praten, maar ook bij het schrijven, spellen en begrijpen van grammatica. Vanaf een hele jonge leeftijd kan dit al invloed hebben op kinderen. Kinderen die vaak zijn voorgelezen hebben een betere woordenschat dan andere kinderen van hun leeftijd.


Voorlezen gaat niet alleen over taal. Het helpt je kind ook om zich in anderen in te leven. Door verhalen leert hij over de gevoelens en gedachten van de personages. Dit is goed voor zijn sociale ontwikkeling. Hij leert verhalen ook van verschillende kanten te bekijken. Daarnaast groeit zijn fantasie en creativiteit door de mooie verhalen die jij voorleest.


Een ander fijn voordeel is dat voorlezen een rustmoment is. Door samen een boek te lezen hebben jullie allebei een moment van ontspanning. Dat geldt zelfs voor onrustige baby's. Kinderen slapen ook beter na een voorleesmoment dan wanneer ze als laatste achter een scherm hebben gezeten.


Voorleestips

1. Kies het juiste boek

Elk kind is anders, dus kies een boek dat past bij zijn leeftijd en wat hij leuk vindt. Vraag hem naar zijn interesses. Samen een boek uitkiezen maakt het voorlezen nog leuker.


2. Maak het lezen speciaal

Maak van voorlezen een speciaal moment. Ga samen op een fijne plek zitten. Met een deken, in een leeshoekje of in bed voor het slapen. Zo wordt voorlezen een moment waar jullie allebei naar uitkijken.


3. Laat het verhaal leven

Wees creatief met je stem. Verander je toon bij verschillende personages en maak geluiden die bij het verhaal passen. Kinderen vinden het prachtig en ze begrijpen het verhaal beter.


4. Praat over het verhaal

Praat na het lezen over het verhaal. Wat denkt je kind dat er gebeurt? Vindt hij het spannend of grappig? Door over het verhaal te praten, leert hij zijn gedachten en gevoelens uit te spreken. Hiernaast kan je je kind geruststellen als het nodig is of hem helpen iets beter te begrijpen.


Voorlezen in de Bibliotheek

Vind je zelf voorlezen nog lastig? Of vind je het gewoon leuk om je kind meer te laten voorlezen? Veel bibliotheken, zoals de Bibliotheek aan den IJssel, hebben voorleesmomenten. Elke woensdagmiddag is daar bijvoorbeeld een voorleesmoment. Hier kunnen kinderen genieten van mooie verhalen en samen met andere kinderen leren.


Meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je er meer over weten? Wij zijn er om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies over dit onderwerp.


KomentĆ”Å™e


bottom of page