top of page

Hoe help ik mijn kind te ontspannen?

In ons drukke leven vergeten we soms hoe belangrijk het is om even te ontprikkelen en tot rust te komen, vooral voor kinderen. In dit artikel leggen we uit waarom het nodig is dat je kind leert ontspannen en geven we handige tips die je thuis kunt gebruiken.


Baby vraagt met hand om speen
Waarom is ontspannen belangrijk?

Ontspannen helpt kinderen om beter met drukte en spanning om te gaan. Dat voorkomt problemen met slapen of gedrag. Als kinderen rustig zijn, voelen ze zich beter en kunnen ze makkelijker leren en spelen. Ook kunnen ze makkelijker vriendjes maken omdat ze minder bang zijn. Een ander belangrijk punt is dat kinderen gezonder blijven als ze genoeg rust krijgen, ze worden minder snel ziek.


Tips voor jonge kinderen (0-4 jaar)

• Speeltijd zonder schermen

Voor jonge kinderen is het goed om zo min mogelijk tijd voor schermen door te brengen. Geef ze speelgoed zoals puzzels en zachte bouwblokken. Dit helpt ze rustig te spelen en hun creativiteit te gebruiken. Zachte muziek op de achtergrond kan ook helpen om een rustige sfeer te maken, vooral voor het slapen gaan.


• In bad en voorlezen voor het slapen

Een warm bad helpt je kind te ontspannen voordat hij naar bed gaat. Het warme water maakt de spieren los en zorgt dat je kind rustig wordt. Daarna kun je een verhaaltje voorlezen. Kies een rustig verhaal dat je kind leuk vindt. Dit helpt bij de overgang naar slaap en is ook goed voor jullie band.


• Knuffelen en praten

Neem elke dag tijd om met je kind te knuffelen en te praten. Vraag hoe de dag was en luister goed naar wat er wordt verteld. Dit helpt je kind om dingen te verwerken en zich veilig en geliefd te voelen. Het vermindert angst en helpt je kind beter te ontspannen.


Tips voor kinderen die op de basisschool zitten

• Beweging en natuur

Ga vaak naar buiten met je kind, ga bijvoorbeeld wandelen of fietsen in het park. Dat geeft je kind energie en helpt met ontspannen. Bewegen kan ook door op een sport te gaan. Dat is niet alleen goed voor hun lichaam, maar werkt ook als 'uitlaatklep'. Iets wat je ook thuis kunt doen met je kind is kinderyoga. Dit helpt om rustig te worden en leert een kind om zich te concentreren.


• Creatieve tijd en leestijd

Geef je kind de kans om creatief te zijn, bijvoorbeeld door te tekenen of te kleien. Zo kunnen ze gevoelens uiten, wat voor rust zorgt. Ook zelfstandig lezen is goed om regelmatig te doen. Zorg voor boeken die passen bij de interesse van je kind en niet te moeilijk zijn. Dit helpt je kind rustig te worden en te ontspannen.


• Duidelijke routines

Zorg voor vaste routines thuis, zoals vaste tijden voor huiswerk, spelen en slapen. Dit geeft je kind een veilig gevoel. Het maakt de overgang tussen verschillende activiteiten makkelijker en minder stressvol.


Tips voor kinderen die op de middelbare school zitten

• Een dagboek of mindfulness

Moedig je tiener aan om een dagboek bij te houden. Dit is een goede manier om gedachten en gevoelens te uiten en stress te verminderen. Ook mindfulness en mediteren helpt om te focussen en stress te verlagen. Er zijn veel handige apps en filmpjes die hierbij kunnen helpen.


• Genoeg bewegen én slapen

Zorg dat je tiener genoeg beweegt. Dit is goed voor de fysieke én de mentale gezondheid. Help ook met het opstellen van een goed slaapschema, zodat je tiener genoeg rust krijgt. Dit is belangrijk voor de stemming van je kind en het omgaan met stress.


• Pauzes van beeldschermen

Stel regels op voor het gebruik van schermen, vooral voor het slapen gaan. Dit helpt je tiener om beter te slapen. Van het gebruik van social media is het makkelijk om overprikkeld te raken. Moedig je tiener aan om regelmatig pauzes te nemen van technologie om te ontspannen en z'n hoofd rust te geven.


Meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je er meer over weten? Wij zijn er om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies over dit onderwerp.

Yorumlar


bottom of page