top of page

Hoe leer je je kind over diversiteit?

Door je kind kennis te laten maken met verschillende culturen en mensen, leer je hem of haar al vroeg dat er verschillen tussen mensen zijn. En dat dat heel gewoon is. Hoe pak je dat aan?


Kinderboeken
een vader leest een boek voor aan zijn dochter

Boeken (voor)lezen is een goede manier om nieuwe dingen te leren. Lees boeken voor waarin de hoofdpersoon uit een andere cultuur komt of bijvoorbeeld homoseksueel is. Let op dat je de boeken zonder oordeel voorleest. Maak bijvoorbeeld geen opmerkingen als: "Dat is wel een beetje raar hè?". Op de website van Ouders van Nu vind je een lijst met 15 kinderboeken met diversiteit. Via Google kan je ook veel boeken vinden.


Praat erover

Je kunt je kind veel leren over diversiteit door er met hem of haar over te praten. Bijvoorbeeld als je in de supermarkt iemand tegenkomt die in een rolstoel zit, als een kind op de sportclub twee moeders heeft of als de buren meedoen met de ramadan.


Speelgoed

Je kunt erop letten dat het speelgoed van je kind divers is. Denk aan poppen met een verschillende huidskleur, geslacht of lichaamsbouw. Of spelletjes waarbij diversiteit een onderdeel is, zoals 'Wie is het?' of een geheugenspel zoals deze van Hé, wie ben jij?. Bij dit soort spelletjes leert je kind over de verschillen tussen mensen, maar ook wat juist hetzelfde is.


Knutselmaterialen

Houdt je kind van knutselen? Zorg er dan voor dat er verschillende kleuren zijn om te gebruiken als huidskleur. Let ook op dat je het potlood wat jullie eigen huidskleur is, geen 'huidskleur' noemt. Er zijn zo veel verschillende huidskleuren!


Reizen

Reizen is de perfecte manier om andere culturen te ontdekken. Ga je op vakantie naar een ander land, laat je kind dan zien welke gewoontes en gebruiken er in dat land zijn. Proef samen lokale gerechten en maak ze thuis ook een keertje!


Musea

Je kunt ook naar een museum gaan om andere culturen te ontdekken. Bijvoorbeeld het Wereldmuseum in Rotterdam of Amsterdam. Leuk en leerzaam!


Geef het goede voorbeeld

Je kind leert door naar jou te kijken. Geef het goede voorbeeld door geen oordeel te hebben (of uit te spreken) over mensen die 'anders' zijn.

Comments


bottom of page