top of page

Borstvoeding afbouwen

Wil je de borstvoeding (gedeeltelijk) afbouwen? In dit artikel vind je tips.

Een vrouw die borstvoeding geeft aan haar baby terwijl ze op bed zit
Neem de tijd

Voor je baby en voor je lichaam is het even wennen. Neem daarom rustig de tijd om de borstvoeding af te bouwen. Begin met het vervangen van één voeding door kunstvoeding of donormoedermelk. Wacht steeds een paar dagen tot een week voordat je een volgende voeding vervangt. Vervang de volgende voeding pas als je geen stuwing meer hebt van het afbouwen van de vorige voeding. Op de website van borstvoedingsorganisatie La Leche League vind je een voorbeeld van een afbouwschema. Hoe lang het duurt tot je de borstvoeding helemaal hebt afgebouwd, ligt aan hoe vaak je baby nog bij je drinkt en hoe je lichaam erop reageert.


Gedeeltelijk afbouwen

Wil je de borstvoeding voor een deel afbouwen? Bijvoorbeeld om niet te hoeven kolven als je weer aan het werk gaat? Je kunt het geven van borstvoeding en kunstvoeding combineren. Hoe ouder je baby is en hoe langzamer je afbouwt, hoe beter het zal lukken om het combineren vol te houden. Merk je dat je melkproductie meer afneemt dan je wilt? Dan kan je je melkproductie weer verhogen door je baby tijdelijk vaker de borst aan te bieden of tijdelijk (meer) te kolven. Bijvoorbeeld door de laatste voeding(en) die zijn afgebouwd, tijdelijk weer in te voeren.


Als je meteen moet stoppen

Soms moet je in één keer stoppen met borstvoeding geven. Bijvoorbeeld als je bepaalde medicijnen gebruikt. Je kunt de melk dan niet meer aan je baby geven, maar voor je lichaam is het nog wel nodig om langzaam af te bouwen. Dat kan je doen door te kolven. Je kunt het kolven op verschillende manieren afbouwen:

  • Laat steeds een kolfsessie vallen, je kunt het afbouwschema als voorbeeld gebruiken.

  • Kolf steeds korter per sessie, bijvoorbeeld steeds een minuut korter.


Twijfel je of een bepaald medicijn samen kan gaan met het geven van borstvoeding? Neem contact op met een vrijwilliger van La Leche League (LLL). Soms zegt een arts uit voorzichtigheid dat een medicijn niet samen kan gaan met borstvoeding. Vrijwilligers van LLL hebben toegang tot een uitgebreide database.


Afbouwen na 1 jaar

Is je kind ouder dan 1 jaar en wil je graag stoppen met het geven van borstvoeding? Op de website van LLL vind je fijne tips voor het stoppen met borstvoeding bij oudere baby's, peuters en kleuters.


Vragen over borstvoeding?

Heb je vragen over borstvoeding? Onze lactatiekundige kan je daarbij helpen. Bijvoorbeeld als je onvoldoende melkproductie hebt, je baby onrustig is, er aanlegproblemen zijn of als je pijnklachten hebt. Bespreek je vragen bij je afspraak op het consultatiebureau, bel naar de advieslijn of kom langs bij een inloopspreekuur. De jeugdverpleegkundige of arts kan je naar de lactatiekundige doorverwijzen.



bottom of page