top of page

Hoe leer je je kind emoties benoemen en begrijpen?

  • Foto van schrijver: Els Lorié
    Els Lorié
  • 29 apr
  • 2 minuten om te lezen

Soms is je kind boos of hij trekt zich terug, zonder dat hij kan uitleggen wat er aan de hand is. Emoties kunnen voor kinderen best ingewikkeld zijn. Ze voelen van alles, maar weten vaak niet hoe ze dat moeten benoemen. Gelukkig kun jij je kind helpen zijn gevoelens te herkennen, te begrijpen en erover te praten. In dit artikel lees je hoe je dat doet.

Gefrustreerd meisje met handen voor de ogen

Waarom is het belangrijk dat kinderen hun emoties leren kennen?

Emoties horen bij het leven, ze zijn er elke dag. Door gevoelens te herkennen en te benoemen, leert je kind beter met (moeilijke) situaties omgaan. Een kind dat zijn emoties kan uitspreken, raakt minder snel gefrustreerd en kan beter uitleggen wat hij nodig heeft. Het helpt ook om stress te verminderen: een kind dat begrijpt waarom hij zich verdrietig of boos voelt, voelt zich vaak sneller weer rustig. Hiernaast helpt het herkennen en laten zien van gevoelens om betere vriendschappen te sluiten. Kinderen die weten wat ze voelen, kunnen zich makkelijker in anderen verplaatsen en zijn meestal socialer.


Hoe leer je je kind emoties te herkennen?

Begin met simpele emoties zoals blij, boos, bang en verdrietig. Benoem de gevoelens die je bij je kind ziet. Bijvoorbeeld: “Je lacht, je bent blij!” of “Je stampt met je voeten, ben je boos?”. Zo leert je kind dat zijn gevoel een naam heeft. Doe dit niet alleen als je kind sterk reageert, maar ook bij kleine momenten. Bijvoorbeeld: “Je kijkt een beetje teleurgesteld, wilde je graag nog een keer van de glijbaan?”


Gebruik boeken, plaatjes of spelletjes. Samen een prentenboek lezen waarin gevoelens worden uitgelegd en situaties worden opgelost, kan een fijne en veilige manier zijn om over emoties te praten. Sommige kinderen vinden het fijn om gevoelens te koppelen aan kleuren of plaatjes, zoals in een ‘gevoelsthermometer’. Dat maakt het benoemen makkelijker.


Hoe help je je kind zijn emoties te uiten?

Laat merken dat alle gevoelens er mogen zijn. Probeer emoties niet te verminderen of af te keuren. Zeg bijvoorbeeld: “Het is oké om boos te zijn.” Ook al wil je je kind snel opvrolijken, het is beter om eerst samen stil te staan bij wat hij voelt. Help je kind om woorden te geven aan wat hij ervaart: “Je bent boos omdat je niet nog een toetje mag eten.” En stimuleer je kind om te vertellen wat hij nodig heeft. Bijvoorbeeld: “Wil je even rustig zitten samen?” Door ruimte te geven voor gevoelens, leert je kind dat praten over wat hij voelt normaal is en dat hij er niet alleen voor staat.


Tips om samen met emoties te oefenen
  • Geef zelf het goede voorbeeld. Praat over je eigen gevoelens, bijvoorbeeld: “Ik ben een beetje zenuwachtig voor mijn afspraak straks."

  • Gebruik spelletjes. Doe samen een spelletje waarbij je gevoelens uitbeeldt en raadt.

  • Lees boeken over emoties. Kinderboeken over gevoelens helpen om samen te praten over wat je kind herkent.

  • Oefen oplossingsgericht denken. Vraag: “Wat kunnen we doen als je je verdrietig voelt?”

  • Blijf geduldig. Het leren benoemen en begrijpen van emoties kost tijd. Geef je kind de ruimte om te oefenen.


Meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je er meer over weten? Wij zijn er om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies over dit onderwerp.

bottom of page