top of page

Je kind voor het eerst alleen thuislaten: wanneer en hoe?

  • Foto van schrijver: Els Lorié
    Els Lorié
  • 1 dag geleden
  • 3 minuten om te lezen

Even snel boodschappen doen of een avondje weg: wanneer kun je je kind eigenlijk alleen thuis laten? Veel ouders twijfelen hierover. Wat is een goede leeftijd? En wat spreek je af als je kind alleen is? In dit artikel lees je hoe je je kind stap voor stap voorbereidt.

Kind verveeld aan eettafel

Even kort alleen thuis

Je kind kort alleen laten – bijvoorbeeld om even naar de winkel te gaan of de hond uit te laten – kan soms al vanaf 8 jaar. Maar niet elk kind is daar op die leeftijd al aan toe. Kijk goed naar je kind: is hij rustig, kan hij goed voor zichzelf zorgen en durft hij alleen te zijn?


Laat je keuze afhangen van wat je kind aankan, niet van wat jou goed uitkomt. Het is niet de eerste oplossing als je haast hebt of geen oppas kunt vinden. Begin klein: blijf eerst in de buurt en bouw het langzaam op. Zo kun je bijvoorbeeld eerst even naar de buren gaan of een wandeling van 5 minuten maken. Je kunt zorgen dat hij een telefoon (in de buurt) heeft, zo kan je bellen wanneer je vertrekt en aankomt of kan je kind je bellen als er iets is. Geef ook duidelijk aan waar je bent en hoe lang het duurt. Zo weet je kind waar hij op kan rekenen.


Alleen thuis voor een langere tijd

Wil je je kind wat langer alleen laten? Bijvoorbeeld een paar uur of een avond? Dan is het belangrijk om daar goed op voorbereid te zijn. De meeste kinderen zijn hier pas klaar voor rond het moment dat ze naar de middelbare school gaan.


Denk goed na of je kind het aankan: is hij zelfstandig, kan hij rustig blijven en weet hij wat hij moet doen als er iets gebeurt? Zorg dat je bereikbaar bent en maak duidelijke afspraken. Het is handig om deze op te schrijven. Bijvoorbeeld wat hij wel en niet mag doen, wie hij kan bellen als jij niet opneemt, en hoe laat je terug bent. Je kunt ook afspreken dat hij iemand in de buurt mag bellen als het nodig is, zoals opa en oma of een buurvrouw.


Tips om je kind voor te bereiden op alleen thuis zijn
  1. Oefen samen: doe alsof je even weggaat en kijk hoe je kind reageert.

  2. Bespreek van tevoren wat je kind kan verwachten en wat jij van hem verwacht.

  3. Leg uit wat hij moet doen bij noodgevallen, zoals brand of als hij zich onveilig voelt.

  4. Maak samen afspraken: wat mag wel, wat liever niet?

  5. Laat je kind oefenen met bellen en appen, zodat hij weet hoe hij jou kan bereiken.

  6. Geef complimenten als het goed gaat, dat geeft vertrouwen.


Tips voor wanneer je kind alleen thuis is
  1. Leg belangrijke telefoonnummers ergens waar je kind er makkelijk bij kan, die van jou en bijvoorbeeld van de buren of opa en oma.

  2. Laat een briefje of appje achter met hoe laat je terug bent en waar je bent.

  3. Zorg dat er wat te doen is: een boek, puzzel of spelletje helpt tegen verveling.

  4. Spreek af dat je kind je belt of appt als hij zich niet fijn voelt.

  5. Zet geen apparaten aan waar hij zich aan kan branden (zoals het fornuis).

  6. Laat weten dat je altijd bereikbaar bent voor vragen of hulp.


Meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je er meer over weten? Wij zijn er om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies over dit onderwerp.

bottom of page