top of page

Ik word bijna 18, wat nu?

Gefeliciteerd, je wordt volwassen! Daar komt een hoop bij kijken. Bijvoorbeeld de vrijheid om zelf beslissingen te nemen, maar ook de verantwoordelijkheid om een aantal belangrijke zaken te regelen. Voelt het alsof je plotseling alles zelf moet doen? Wij helpen je graag met handige tips en informatie om je op weg te helpen.


Baby vraagt met hand om speen
Waar heb ik recht op?

Laten we beginnen met wat je mag nu je volgens de wet volwassen bent. Zo zijn er dingen waar je nu zelf beslissingen over mag maken. Je mag bijvoorbeeld stemmen tijdens verkiezingen, je kan keuzes maken over orgaandonatie en je mag autorijden en alcohol kopen. Hiernaast zijn er ook dingen waar je recht op hebt en die er zijn om jou te helpen;


• Zorg- en huurtoeslag

Onder het volgende kopje leggen we meer uit over het betalen van je zorgverzekering. Wanneer je dit moet betalen, heb je ook recht op zorgtoeslag. Woon je op jezelf en huur je in een sociale huurwoning? Dan heb je ook recht op huurtoeslag. Hoe hoog deze toeslagen zijn hangt van een aantal dingen af. Op de website van de Belastingdienst reken je dit uit én vraag je beide aan. Let op! Je moet toeslagen zelf aanvragen om ze te ontvangen, dit gaat niet automatisch.


• Studiefinanciering

Wanneer je gaat studeren heb je vaak recht op geld. Met studiefinanciering kun je een deel van je studiekosten betalen. Ben je 18 en ga je nog naar de middelbare school? Dan kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Beide kan je regelen op de website van DUO. Dit geld mag je houden en hoef je niet terug te betalen.


• Werktijden en loonsverhoging

Als je een jaartje ouder wordt, heb je recht op meer loon. Dat werkt zo totdat je 21 jaar wordt. Hiernaast mag je vanaf je 18e net zo lang en veel werken als alle andere volwassenen. Zo mag je meer uren per week werken en nacht- of oproepdiensten draaien. Je kunt hier meer over lezen op de website van de Rijksoverheid. Het kan dat er in jouw cao andere regels staan, die zijn dan leidend. Tip: vraag je werkgever de studenten- en scholierenregeling toe te passen op je salaris. Er wordt dan minder loonheffing ingehouden, waardoor je meer nettoloon overhoudt.


Waar ben ik toe verplicht?

Nu je volwassen bent zijn er ook zaken waar je zelf verantwoordelijk voor bent. Er zijn twee zaken die je (meteen) móet regelen:


• DigiD aanvragen

Als je nog geen DigiD hebt, moet je deze zo snel mogelijk aanvragen. Doe dit op tijd, je kunt hem namelijk niet direct gebruiken. Met DigiD laat je zien wie je bent als je online zaken regelt met de overheid. Zo heb je het bijvoorbeeld nodig om studiefinanciering aan te vragen.


• Zorgverzekering afsluiten

Iedereen vanaf 18 jaar moet (verplicht) een eigen zorgverzekering hebben. Een zorgverzekering afsluiten, regel je online. Je kiest zelf bij welke verzekeraar je dit doet. Je betaalt een vast bedrag per maand voor je zorgverzekering, dat heet een premie. Met je DigiD kan je ook meteen zorgtoeslag aanvragen, in het kopje hierboven lees je daar meer over.


Waar moet ik op letten als ik 18 ben?

Nu je zelf allerlei beslissingen mag maken, kan je ook in de problemen komen als je dingen niet (goed) regelt. Je mag bijvoorbeeld abonnementen of contracten afsluiten, maar moet die natuurlijk ook (op tijd) betalen. Koop je spullen voor je huis en worden die gestolen of raken ze beschadigd door bijvoorbeeld een brand? Dan is het belangrijk om een inboedelverzekering te hebben. Er zijn ook andere belangrijke verzekeringen om over na te denken, zoals een aansprakelijkheidsverzekering en/of een uitvaartverzekering. Maak je je zorgen over hoe je dit allemaal moet betalen? Met het Geldplan Bijna 18 kan je precies zien wat je moet regelen en hoe je dit kunt doen.


Schuldhulp in Capelle aan den IJssel

Voor jongeren die in de schulden raken is het lastig een eigen leven op te bouwen. Nu je 18 jaar wordt ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Maar hoe betaal je schulden af als je nog studeert of een laag inkomen hebt? Welzijn Capelle helpt jongeren van 18 – 27 jaar hierbij. Met een trajectbegeleider pakken jongeren hun schulden aan. Op de website van Welzijn Capelle lees je het ervaringsverhaal van Noah en trajectbegeleider Latisha.


Handige bronnen

Gelukkig bestaan er aantal websites die je goed kunnen helpen om overzicht te krijgen. Neem eens een kijkje op deze websites:


Met deze persoonlijke checklist van de Rijksoverheid kan je een zo goed mogelijk overzicht krijgen van wat je allemaal moet en kan regelen.


• 18ennu.nl

Zoals de naam al zegt vind je op deze website informatie over 18 jaar worden. Er wordt op een fijne manier uitgelegd wat die rechten en plichten betekenen. Je kunt ook een gratis informatiepakket downloaden.


Meer weten?

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je er meer over weten? Wij zijn er om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies over dit onderwerp.

bottom of page