top of page

Peuter leren aankleden

Bijgewerkt op: 3 nov. 2023

Zelf aankleden: wanneer kan je peuter dat? En hoe kan je hem of haar aanmoedigen?

Tussen twee en vier jaar leert je kind stap voor stap kledingstukken losmaken, een rits openen en een jas lostrekken. Tussen drie en vier jaar gaat je kind knopen losmaken en kleren aantrekken, soms nog verkeerd om. Je kind leert om zijn of haar schoenen aan te trekken, maar wisselt ze vaak nog om. Als je peuter wat ouder is kan hij of zij vaak al wel de veters lostrekken, maar veters strikken leert je kind pas in de kleuterperiode: tussen vier en zes jaar.


Binnenstebuiten en andersom

Peuters begrijpen soms het verschil tussen de binnen- en buitenkant van kleding niet. Ook het verschil tussen een linker- en rechterschoen kan voor verwarring zorgen. Dus als je kind zijn of haar t-shirt binnenstebuiten heeft aangetrokken en daar trots op is, kan jij dat ook zijn!


Zelf aankleden aanmoedigen

Het is fijn als je kind zichzelf kan aankleden. Je hebt dan ‘s ochtends minder tijd nodig voor de verzorging. Als je peuter nog geen interesse toont om zichzelf aan te kleden, kan je dat aanmoedigen. Doe dat stap voor stap. Laat je kind bijvoorbeeld eerst alleen zelf de onderbroek aantrekken. Kleding wordt interessanter voor je kind als hij of zij zelf mag kiezen tussen verschillende kledingstukken om aan te trekken. Laat je kind bijvoorbeeld uit twee t-shirtjes kiezen.


Makkelijke kleding

Het is verstandig om je kind te laten oefenen met ‘makkelijke kleding’. Bijvoorbeeld broeken of jurken met elastiek en truien met een wijde hals. Kies liever geen kleding met ingewikkelde knopen, ritsen, gespen of een koord. Pas als je kind wat ouder is, wordt hij of zij daar handiger in.


Helpen bij het aankleden

Je mag natuurlijk wel helpen bij het aankleden. Het gaat erom dat je kind steeds beter leert om zichzelf aan te kleden. Ook wanneer je kind zichzelf al goed kan aankleden, kan het zijn dat je kind toch graag door jou geholpen wil worden. Je peuter vindt dat fijn en het kan ook een manier zijn om aandacht te vragen. Je kunt je kind helpen, maar je kunt ook een compliment geven als hij of zij zelf iets aantrekt. Zo geef je hem of haar ook aandacht. Daarnaast kan je je kind bijvoorbeeld aan de ontbijttafel juist wat meer aandacht geven.


Controleren: zit alles recht? Ben je niks vergeten?

Nadat je kind zichzelf heeft aangekleed, is het goed om toch nog even te controleren of je kind bijvoorbeeld zijn of haar sokken niet is vergeten. Geef een compliment voor alles wat wel goed is gegaan!

Bronnen


bottom of page