top of page

Waarom is mijn puber zo vaak boos?

Is jouw puber vaak boos? In de puberteit gebeurt er veel in de hersenen van jongeren. Daarbij worden ook hun hormonen actief. Dat heeft invloed op hun gedrag. Dat gedrag kan heel wisselend zijn. De ene keer kunnen pubers hun emoties goed onder controle houden en zijn ze verstandig, de andere keer barsten ze uit in een onverklaarbare woedeaanval. Wat kan je doen als je kind in woede uitbarst en driftig wordt?


Tips om woede te beheersen
  • Praat achteraf met je kind over de woedeaanval. Wat was de reden dat hij of zij zo kwaad werd en zich niet kon beheersen?

  • Is je puber vaak heel boos en daarbij ook wel eens agressief? Leg dan uit dat het niet goed is om geweld te gebruiken. Lees hier meer over agressief gedrag bij pubers.

  • Moedig je kind aan om boosheid op een positieve manier te gebruiken, bijvoorbeeld door te gaan sporten. Activiteiten waarbij jongeren zich lichamelijk kunnen afreageren, werken vaak goed om boos en agressief gedrag te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan atletiek, hardlopen, voetballen, volleyballen, zwemmen, judo of tennissen.

  • Heeft je zoon of dochter vaak enorme driftbuien? Helpt sporten ook niet? Zoek dan samen hulp. Vraag bijvoorbeeld om advies bij een jeugd- en gezinscoach van het CJG.

Cursussen

Je kunt je puber een cursus sociale vaardigheden laten volgen. Daar leert je kind hoe je op een goede manier om kunt gaan met anderen, maar ook wat je kunt doen in lastige situaties (zoals ruzie). Er bestaan ook ‘agressie regulatie trainingen’. Daarbij leren jongeren hoe ze zichzelf kunnen beheersen en hoe ze hun boosheid op een andere manier kunnen uiten. Ze leren zich bewust te worden van hun eigen gevoelens en gedrag.

Bij het CJG kunnen jongeren vanaf 12 jaar de gratis sociale weerbaarheidstraining ‘Beat it!’ volgen. Bij deze training leren jongeren onder andere om hun boosheid te beheersen, beter contact te maken met anderen en om over hun gevoelens praten. Klik hier voor meer informatie over de Beat it! training.

BronnenComments


bottom of page