top of page

Signalen van een ongezonde tienerrelatie

Bijgewerkt op: 14 sep. 2023

Het is een natuurlijk onderdeel van het opgroeien: de eerste verliefdheid en de eerste relatie. Als ouder wil je dat de eerste ervaringen van je kind met romantiek positief en gezond zijn. Het kan lastig zijn om te bepalen wat normaal tienergedrag is en wanneer er signalen zijn van een ongezonde relatie. In dit artikel lees je op welke signalen je als ouder kunt letten.

Verandering in gedrag

Een van de eerste signalen kan een verandering in gedrag of stemming zijn die uit het niets lijkt te komen. Als je kind zich opeens meer terugtrekt, minder interesse toont in dingen die hij of zij daarvoor leuk vond, of veel slechter presteert op school, kan dit een teken zijn dat er iets aan de hand is.

Controle en jaloezie

In een gezonde relatie zijn beide partners gelijk aan elkaar en respecteren ze elkaars persoonlijke ruimte. Het zijn duidelijke signalen van een ongezonde relatie zijn als de partner van je kind overdreven jaloers is, je kind controleert of weinig contact laat hebben met vrienden en familie.


Verbaal en fysiek geweld

Verbaal geweld betekent dat iemand nare dingen tegen je zegt om je pijn te doen. Het kan gaan om schelden, maar ook om dreigen, liegen, of je belachelijk maken. Fysiek geweld betekent dat iemand je lichaam pijn doet. Dit kan zijn door te slaan, te schoppen, te duwen of iets anders dat pijn doet.


Allebei zijn moeilijk om te herkennen als ouder. Je bent er natuurlijk vaak niet bij wanneer je kind met zijn/haar partner is. Als er veel ruzie is, of als de partner van je kind, je kind belachelijk maakt of negeert, zijn dit tekenen van een ongezonde relatie. Als je kind bang lijkt te zijn voor zijn/haar partner is het belangrijk om meteen in te grijpen.


Tips om als ouder je kind te ondersteunen
  1. Blijf communiceren: Blijf gesprekken voeren met je kind over hun relatie. Laat ze weten dat ze altijd bij je terecht kunnen met hun zorgen.

  2. Leer de vrienden van je kind kennen: Door te weten met wie je kind omgaat, kun je beter inschatten wat er speelt.

  3. Moedig je kind aan om zijn/haar eigen leven te leiden: Het is belangrijk dat je kind zijn eigen hobbyā€™s, vrienden en interesses houdt, ook als je kind een relatie heeft.

  4. Leer je kind over gezonde relaties: Praat met je kind over hoe een gezonde relatie eruitziet en voelt en welk gedrag niet acceptabel is.

Bronnen


Comments


bottom of page